23 Ekim 2014 Perşembe

MUFFİN KALIBINDA KADAYIF


Kadayıf hazırlamak kolay gibi gözüksede kıvamını yakalamak zordur.
Bu tarif dışı çıtır içi şerbetli sevenler için ideal.Servis yaparken hem kolay hemde çok şık duruyor.
Daha önce fincanda denemiştim onuda beğenmiştim ama bu çok daha güzel oldu:)

MUFFİN KALIBINDA KADAYIF 
Malzemeler;
500 gr taze tel kadayıf
125 gr tereyağ
1 su bardağı ceviz
şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/4 limon suyu (çeyrek limon)

Hazırlanışı;
Şeker ve suyu bir tencereye alıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz.Fokurdamaya başlayınca içine limon suyunu ekleyip 5-6 dk daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Yağı eritiyoruzKadayıfları ince ince kıyıp erimiş yağile harmanlıyoruz.
Muffin kalıbının her bölmesini hafif yağlıyoruz.Bir tutam kadayıf alıp kalıba yerleştiriyoruz.Üzerine ceviz tekrar üzerine kadayıf koyup bastırıyoruz.Ben bu esnada bardak kullandım.Bardağın dip kısmıyla kadayıfların üzerine bastırdım daha iyi şekil aldılar.Fotoğraflarda detayları görebilirsiniz.
Hazırladığımız kadayıfları 200 derecede ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkar çıkmaz kalıptan çıkartıp kadayıflar sıcakken şerbetle buluşturuyoruz.Şerbet soğuk kadayıflar sıcak olacak.

Ben kadayıfları borcama dizip öyle şerbetledim.Üzerine bir tepsi kapattım 3-4 saat o şekilde beklettim.Böylece şerbeti daha iyi çekti.
Üzerine antep fıstığı,kaymak ya da dondurma ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun :)


22 Ekim 2014 Çarşamba

KARAMELLİ ETİMEK TATLISI


 KARAMELLİ ETİMEK TATLISI

Malzemeler;
1 paket tuzsuz etimek
şerbeti için; 1.5 subardağı şeker
2 su bardağı su

Muhallebisi için;
1 kg süt
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yumurta
2 kahve(Türk kahve) fincanı şeker
1 su bardağı toz krem şanti
Hazırlanışı;
Önce muhallebisini hazırlayalım.Muhallebi için toz şanti hariç tüm malzemeleri tencereye alıp orta ateşte karıştıra karıştıra pişiriyoruz.Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp soğuması için kenarı alıyoruz.
Şerbeti için şekeri tencereye alıyoruz.Orta ateşte eriyene kadar karamelize ediyoruz.Şeker eriyince üzerine 2 su bardağı suyu boşaltıp karıştırarak kaynamasını bekliyoruz.Bir taşım kaynayınca ocağın altını kapatıyoruz.Şekerle suyu buluşturduğumuzda şeker sertleşiyor endişe etmeyin karıştırmaya devam edin düzeliyor.
Etimekleri tepsiye dizip (ben kare borcam kullandım)üzerine hazırladığımız şerbeti her yerine eşit miktarda gelecek şekilde pay ediyoruz.
Şerbetin kendini çekmesi için 10 dk kadar bekliyoruz.Bu sırada soğuyan muhallebiye bir su bardağı toz şantiyi ekleyip mikserle güzelce çırpıyoruz.
Şerbetlediğimiz etimeklerin üzerine muhallebiyi döküp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltiyoruz.
Üzerine bol antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpip en az 3-4 saat buzdolabında bekletip servis ediyoruz.
Not;
Dolapta  bir gece beklerse daha lezzeti oluyor ayrıca daha düzgün dilimleniyor :) Şekeri karamelize ettiğimiz için azda olsa karamel lezzeti oluyor.Eğer karamel lezzeti sevmiyorsanız normal tatlı şerbeti gibi hazırlayın.
Kullandığım su bardakları 200 ml klasik su bardağı ölçüsü.
Afiyet olsun :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...