11 Temmuz 2014 Cuma

İFTAR SOFRAMIZ ,BARBUNYA PİLAKİ VE KEMALPAŞALI MUHALLEBİ


Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: 
Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.
(Tirmizî, Savm: 82; İbni Mâce, Sıyam: 40)
Ramazan ayının girmesiyle birlikte bizde vakit buldukça imkanlarımız el verdikçe misafir ağırlamaya çalışıyoruz.Hem havaların  sıcak olmasından dolayı hemde çok fazla yenmiyor  israf olmaması adına menüyü hafif tutmaya özen gösteriyorum.Arkadaşlarımızı ağırladığımız bu soframızda menümüz şöyleydi;
Çeşm-i Nigar çorbası 
Et sote
Barbunya pilaki
Arpa şehriyeli pirinç pilavı
Çoban salata
Kemalpaşalı Muhallebi

 BARBUNYA PİLAKİ
malzemeler
1 kg taze barbunya
1 adet havuç
1 adet patates
1 baş soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
tuz ve 1 çay kaşığı şeker
yeteri kadar zeytinyağı
Hazırlanışı;
Barbunyaları haşlıyoruz.
Soğanı yemeklik dograyıp zeytinyağında kavuruyoruz.Salçayı ilave ediyoruz.
Patates ve havuçları küp küp doğrayıp soğanla kavuruyoruz..Barbunyayıda ilave edip tuz ve şekeri katıp karıştırıyoruz.Sıcak su ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
Soğuk ve ya ılık olarak servis ediyoruz.
Zeytinyağlıları bir gece dolapta bekletirsek çok daha güzel olur.


Tatlı sever biri olarak bence menünün en güzeli bu tatlıydı :) Daha önce tepsiye döşeyip yapmıştım  eşim çok beğenmişti bu seferde böyle tek kişilik porsiyonlar halinde denemeyi uygun gördüm.Çok daha güzel oldu.
Muhallebisi daha önce yaptığım mangolia tarifinde ki muhallebi tek fark kemalpaşalar.

KEMALPAŞALI MUHALLEBİ
Malzemeler;

  • 1 paket Kemalpaşa tatlısı
  • Paket üzerinde yazan miktarda şeker


Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası( silme)
  • 2 yemek kaşığı un(tepeleme)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket vanilyalı toz pasta kreması ya da toz kremşanti
süslemek için 
hindistan cevizi ,toz antep fıstığıHazırlanışı;
Öncelikle Kemalpaşa tatlısını paket üzerinde yazan tarife göre hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Süt,toz şeker ,yumurta sarısı,vanilya ,un ve nişastayı bir tencereye alıp güzelce karıştıralım.
Orta ateşte üzeri göz göz olup muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.Kenarı alıp arada karıştırarak soğumaya bırakalım.
ilk sıcaklığı çıkıp ılınan  muhallebimize  bir paket toz pasta kremasını ya da krem şantiyi ekleyip mikserle iyice çırpalım.
Servis edeceğimiz cup ya da kaselerin dibine birer tane kemalpaşa tatlısı koyup üzerlerine  muhallebimizi paylaştıralım.En üste yine birer tane kemalpaşa koyup hindistan cevizi ve toz fıstıkla süsleyelim.
Bu malzemeden 7 kase çıkardım ben.Kemalpaşa artıyor.Dilerseniz kaselerin dibine ikişer tane koyabilirsiniz.
Bir gece dolapta beklerse çok  daha güzel oluyor en az 3-4 saat beklemeli dolapta.



Ramazan ayı girince meleklerin oruç tutanlara dua ettikleri konusunda Hz. Ali Radiyallâhu Anh şu hadisi rivayet eder:
Ramazan ayı girdiğinde Yüce Allah, Arş’ın taşıyıcısı olan meleklere şu emri verir: 


Haydi kendi tesbihlerinizi bırakın artık, Muhammed ümmeti için istiğfarda bulunun!
(Râmuzu’l-Ehâdîs, Hadis no: 584)
Rabbim hepimizi,Ramazan ayının feyzinden ,bereketinden nasiplenenlerden eylesin inşallah...

4 Temmuz 2014 Cuma

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE

Hayırlı Ramazanlar tüm takipçilerime :)
 Blogumu sık sık güncelleyemesemde facebook sayfamda ve   ınstagram hesabımda paylaşımlarıma devam ediyorum hepinizi beklerim :)

Malzemeler;

  • 250 gr tereyağ
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un 
Şerbeti için;
5 su bardağı şeker 
5 su bardağı su
yarım limon suyu

Hazırlanışı; 
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz.
Şeker ve suyu bir tencereye alıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz.Çok koyu bir şerbet olmasın.Şerbeti ocaktan almadan önce yarım limon suyu sıkıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.
Şekerpare için yumurtanın sarısının birini üzeri için ayırıp tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz.
Hamuru 15 -20 dk kadar dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.Ben pastanelerdekine benzesin diye yassı bir şekil verdim.Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla bir çizik atıyoruz.
170 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Fırından çıkan tatlıya hemen soğuk şerbeti döküyoruz.
ilk sıcaklığı çıkınca üstüne bir tepsi kapatırsak şerbet daha güzel kendini çeker.
Afiyet olsun:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...