27 Mart 2014 Perşembe

PATATESLİ KATMER POĞAÇA



 PATATESLİ KATMER POĞAÇA
Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta (akı içine ,sarısı üstüne)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • aldığı kadar un
  • arasına sürmek için 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
İç harcı için;
3-4 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet orta boy soğan
tuz,pul biber,karabiber
                                                                             HAZIRLANIŞI;

Önce iç harcını hazırlıyoruz.Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz.Soğanlar pembeleştiğinde haşlanmış rendelenmiş patatesleri,tuz ve baharatlarını ekleyip kavuruyoruz.Soğuması için kenara alıyoruz.
Mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritiyoruz.
Unun ortasını havuz gibi açıp içine ılık süt,sıvı yağ,yumurta akı şeker ,tuz ve erittiğimiz mayayı ekleyip özdeşleşene kadar yoğuruyoruz ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.
Hamuru 8 eşit bezeye bölüyoruz.Her bezeyi tabak büyüklüğünde açıyoruz.Açtığımız hamurların arasına oda sıcaklığındaki tereyağı sürüp üst üste diziyoruz.En üstte tereyağ olmayacak.
Hamuru büyükçe açıyoruz.Pizza dilimi şeklinde 18 parçaya bölüyoruz.Üçgenin geniş ucuna patatesli iç harcımızdan koyup sigara böreği sarar gibi gevşekçe sarıyoruz.Yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepsi mayasını bekliyoruz.Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp  arzuya göre susam ya da çörek otu serpip 170-180 derecede önceden ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...


26 Mart 2014 Çarşamba

ÇEŞM-i NİGAR ÇORBASI


İsmi bile yeter bu çorbayı denemeye...
Osmanlı mutfağına ait bir tarif olan çeşm-i nigar çorbası aslında bildiğimiz mercimek çorbasının terbiyeli hali.Özellikle davet sofralarına çok yakışacağını düşündüğüm  bu çorbayı , biz ailecek çok beğendik.Umarım sizlerde beğenirsiniz.

ÇEŞM-İ NİGAR ÇORBASI
 Malzemeler;

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 4/1 limon suyu
  • 6-7 su bardağı su ya da tavuk suyu
  • 1 su bardağı süt
  • tuz,karabiber,pulbiber
Hazırlanışı;
Tencereye yağ ve yemeklik doğradığımız soğanlar alınır.Soğanları pembeleşene kadar kavuralım.
Un ekleyip  kısık ateşte 1-2 dakika hafif rengi dönene kadar kavurma işlemine devam edelim.
Mercimeği ilave edip suyunu ekleyip iyice yumuşayana kadar pişirelim.
Çorbamızı blendırdan geçirip yavaş yavaş sütü ekleyelim.
Yumurta sarısını limon suyu ile güzelce çırpıp yavaş yavaş çorbaya ilave edelim.
Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Üzerine  Kızarmış ekmek ve tereyağda pul biberi yakarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun:)

25 Mart 2014 Salı

KÜL KURABİYESİ

Ağızda dağılan lezzetli mi lezzetli nefis bir kurabiye kül kurabiyesi...

KÜL KURABİYESİ
Malzemeler;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 paket kabartma tozu 
  • aldığı kadar un
Üzeri için:
3 yemek kaşığı kakao (silme)
1.5 su bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı;
Yumurta,yağ,un ve kabartma tozu güzelce yoğurulur.Minik minik yuvarlaklar yapılıp tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.
Büyükçe bir kasede kakao ve pudra şekeri harmanlanır.Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçince tek tek bu karışıma bulanır.
Kurabiyelerimiz servise hazır.
Bu ölçüden yaklaşık 40-45 adet kurabiye çıkıyor.




4 Mart 2014 Salı

CAKEPOPS

Cakepops bir diğer adıyla çikolatalı lezzet topları:)
malzemeler;
kek 
krema
damla çikolata,fındık ,üzüm vs...
kaplaması için;
bitter çikolata 
renkli pasta şekerleri ,pirinç patlağı
Lolipop çubukları 
Artan kekleri değerlendirebilmenin en güzel yoludur cakepops.Hatta bu lezzeti tatmak için kek artmasınıda beklemeyip klasik kakaolu bir kek ya da pandispanya hazırlamanız yeterli.
Krema için hazır pasta kreması,ev yapımı pasta kreması,ganaj ,puding hatta cremole bile olabilir.Evde ki elde ki imkanlarla hangisi varsa elinizin altında onu kullanabilirsiniz.
Kekimizi derin bir kaba alıp ufalıyoruz.İçerisine kremayı ve damla çikolata ,fındık vs...hangisi damak tadımıza uygunsa ekleyip güzelce karıştırıyoruz.Tabiri caizse yoğuruyoruz:)
Ben kakaolu kek ,pastacı kreması ve damla çikolatayı karıştırdım.
Hazırladığımız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp güzelce yuvarlıyoruz.
Bitter çikolatamızı benmari usulü eritiyoruz.
Lolipop çubuklarımızı erittiğimiz çikolataya hafifçe batırıp hazırladığımız topların tam ortasına batırıyoruz.Yaklaşık 20 dk kadar buzdolabında bu şekilde bekletiyoruz.
Cakepopslarımız soğuduktan sonra benmaride eriyen çikolatamıza buluyoruz.
En son üzerine isteğe bağlı renkli şekerler ya da renkli prinç patlakları ile kaplıyoruz.
Sadece çikolataya bulamakta yeterli.
Bir daha ki sefere yapım aşamalarını fotoğraflayıp eklersem daha iyi olacak sanırım  o zamana kadar siz Bakeralla' nın sitesinden faydalanabilirsiniz.


DAMLA ÇİKOLATALI ,HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK



Damla çikolatalı ,hindistan cevizli kek için,

Gerekli malzemeler;

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 ml(yarım su bardağı )sıvı yağ
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı  damla çikolata 
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 . 5 su bardağı un
Hazırlanışı;
Yumurta ve şeker homojen bir kıvama gelene kadar mikserle  çırpıyoruz.
Sıvı yağ ve yoğurt ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
Hindistan cevizini ekliyoruz.
Un,kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyip  kek karışımına ilave ediyoruz . Bu aşamadan sonra mikser kullanmıyoruz.Tel çırpıcı  ya da spatula yardımıyla homojen bir kıvam almasını sağlıyoruz.En son damla çikolataları ilave edip yağlanmış ,unlanmış orta boy kek kalıbına karışımı döküp 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Soğuyunca kek kalıbından çıkarıp servis ediyoruz.
Diğer kek tariflerim için linki tıklayınız.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...