29 Temmuz 2012 Pazar

İSLİM KEBABI

Günler hızla geçiyor mübarek Ramazan ayının 10.gününe geldik bile.İftara ne pişirsem diye düşünüp dururken birden aklıma uzun zamandır islim kebabı yapmadığım geldi hemen sıvadım kolları tabi:)Patlıcan yemeğinin her türlüsünü seven biri olarak patlıcanın en lezzetli olduğu bu günlerde bol bol yemek ve salata olarak değerlendiriyorum.Aslında kızartmadan yana değilim ama bu tarz yemeklerde kızartma olmadan lezzetli olmuyor.İşte tarif...

İSLİM KEBABI(4 kişilik)
Malzemeler

  • 3 adet iri kemer patlıcan
  • 300 gr kıyma
  • ekmek içi
  • 1 adet soğan
  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber(isteğe bağlı baharatlar köfte için)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı
Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına şeritler halinde kesiyoruz.Ben bir patlıcanı uzunlamasına 3 şerite böldüm.Çok ince bölerseniz kızartırkende küçüldüğü için güzel olmuyor.Siz patlıcanınıza göre kaça bölüceğinizi ayarlayabilirsiniz.Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Patlıcanları kağıt havlu ile kurulayıp iyice kızdırdığımız yağda arkalı önlü kızartalım.Yağını çekmesi için yine kağıt havlu üzerine alalım.
Kıyma,soğan ,ekmek içi ve baharatlarla köfte yoğuruyoruz.Yoğurduğumuz köfteden cevizden irice yuvarlak köfteler hazırlıyoruz.
Köfteleri yağladığımız fırın tepsisinde 180 derecede iyice kurutmadan pişiriyoruz.
Kızartmış olduğumuz patlıcanları uygun bir kasede (çok büyük olmasın)bir birine çarpraz gelecek şekilde koyuyoruz.Ortayada kızartmış olduğumuz köfteyi koyup patlıcanların dışta kalan kısımlarıyla köftenin üzerini kapatıp fırın tepsisine kaseyi ters çevirip yerleştiriyoruz.Üzerine domates ve biberi kürdan yardımıyla oturtuyoruz.Diğer patlıcan ve köfteler içinde bunu uyguladıktan sonra Salçalı sos hazırlayıp üzerlerini geçmeyecek şekilde patlıcanların üzerine gezdiriyoruz.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz.
Yanında bulgur yada prinç pilavı ile Sıcak servis ediyoruz.

26 Temmuz 2012 Perşembe

Revani


Yıllardır tek bir fire bile vermeden yaptığım bir tarif bu . Ramazan geldimi bizim evin en çokta eşimin favori tatlısıdır.Yazın biraz ağır oluyor ama yanına kaymaklı dondurmayla lezzetine lezzet katıyor...
işte tarifi ...

REVANİ

Hamuru için malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya

şerbeti için malzemeler
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • yarım limon
Yumurta ve şeker çırpılır .Yoğurt ve sıvı yağ eklenir .İrmik ,un ,kabartma tozu ve vanilyada eklenir koyu kek kıvamında bir hamur elde edilir.Yuvarlak orta boy bir tepsiye dökülür 200 derecede ısıttığımız fırında pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Şerbeti için bir tencereye su ve şeker koyulup kaynatılır şerbet koyulaşmaya durunca bir kaç damla limon sıkılıp şerbet ılınmaya bırakılır.
Şerbetin ilk sıcağı çıkıp ılınmaya durunca soğumuş olan revaninin üzerine dökülür.Dilimlersek şerbeti daha güzel çeker.Üzerine bir tepsi kapatıp şerbeti çekince servise sunabiliriz.
Büyük boy yuvarlak borcama bu ölçü tam geliyor.

MutluMutfaklar'da Ramazan Bir Başka!


Ramazan gelince sofralar şenleniyor, en zorlu yağlar Fairy ile kolayca temizleniyor. Siz de mutlumutfaklar.com’dan lezzetli tarifleri takip edin, bulaşıklarınızı Fairy ile temizleyin!

Mutfaktaki en büyük yardımcınız Fairy'nin hazırladığı mutlumutfaklar.com, ramazanda da işinizi kolaylaştırmaya devam ediyor. Birbirinden lezzetli iftar yemekleri ve sahur önerileri mutlumutfaklar.com’da bir ay boyunca en büyük yardımcınız oluyor. Siz hanımlar için birçok seçeneği bir arada sunan MutluMutfaklar, “İftara ne pişirsem?” sorunuzu cevaplıyor. Size de sadece damak tadınıza göre istediğinizi seçmek kalıyor.

Bu sene ramazan yine sıcak yaz aylarına geldiği için soğuk çorbalar adeta bir kurtarıcı gibi… İşte MutluMutfaklar’dan hem pratik hem de lezzetli bir tarif olan soğuk dırma çorbasının yapılışı:

Soğuk dırma çorbası

1/2 kg yoğurt
2 su bardağı buğday
1/2 demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz

Buğdayı yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Ardından yoğurdu ayran kıvamından koyuca sulandırıp buğdaya ekleyin. Tuzu katıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra üzerini maydanozla süsleyerek servise hazır hale getirin.

Soğuk dırma çorbası ve lezzetli daha birçok tarife mutlumutfaklar.com’dan ulaşmak mümkün. Marifetli hanımlar tarifler sayesinde lezzetli yemekler yapıyor ve kalabalık iftar davetleri düzenleyerek sofraları şenlendiriyor. İş bulaşığa gelince de en zorlu yağlar Fairy ile temizleniyor. Fairy Platinum, özel formülü ve 3 bölmeli sıvı içeriği sayesinde hem bulaşıklardaki hem de makinenizdeki yağları temizleyip bulaşıklarınızı pırıl pırıl yaparken siz sadece sevdiklerinizle birlikte iftar sofranızın keyfini çıkarırsınız.



Ramazana özel sürprizlerinden faydalanmak için siz de Fairy’yi Facebook sayfasından ve mutlumutfaklar.com’dan takip edin, temizlik gücünü daha yakından tanırken aynı zamanda hediyeler kazanın!

Bir bumads advertorial içeriğidir.

24 Temmuz 2012 Salı

ÜZÜM HOŞAFI

Çok uzun zaman olmuş üzüm hoşafı hazırlamayalı...Çocukluğumun Ramazan günleri geldi aklıma :(Rahmetli babacığım ne çok severdi.Ramazan geldi mi bizim evin olmazsa olmazlarındandı.Ogünleri yad ettim hazırlarken.İnsan eskiye özlem duyuyor zaman zaman...
Hep değişik yemek tarifleri değil arada eski klasik tatlarıda unutmamak lazım.Hazırlaması çok basitte olsa arşivimde olması adına belki birilerinin işine yarar deyip Ramazan lezzetlerine bir yenisini ekliyorum.
ÜZÜM HOŞAFI

  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 5 bardak su
  • tarçın,karanfil(opsiyonel)
Hazırlanışı;
Üzümleri yıkayıp ,şekerle birlikte tencereye alıp üzerine suyu ekliyoruz.
Orta ateşte şeker eriyene kadar arada karıştırıp 15-20 dk kaynatıyoruz.
İsteğe bağlı içine karanfil yada kabuk tarçın ekleyebilirsiniz.
Ben piştikten sonra içine kabuk tarçın atıp 2-3 saat bekletiyorum sonra çıkartıyorum hafif aroması geçiyor tavsiye ederim.
Soğuk olarak servis ediyoruz.

23 Temmuz 2012 Pazartesi

HAVUÇLU KABAK TARATOR

Ramazan ayında bizim evde en çok tüketilen salata çeşitlerindendir Havuçlu kabak tarator.Malum havaların aşırı sıcak olması nedeniyle iftarda daha hafif menüler tercih ediyoruz.Peygamber efendimizin(s.a.v)Kabağı çok sevdiğini öğrendikten sonra   efendimizin sünneti seniyesi olarak düşünüp kabağı yemek olarak yemeyen aile fertlerinede bu şekilde salatalarda sevdirmeye çalışıyorum.Buda bu salatayı sevmemin farklı bir yönü:)Hem lezzetli hem pratik denemek isterseniz işte tarif...


HAVUÇLU KABAK TARATOR
2 adet havuç
3 adet kabak
yarım demet dereotu
1 kase yoğurt
sıvı yağ
sarımsak(opsiyonel)
yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
tuz
Hazırlanışı;
Havuç ve kabakları temizleyip rendenin iri kısmıyla rendeliyoruz.
Az sıvı yağda suyunu çekene kadar kavuruyoruz bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.
Yoğurt isteğe bağlı ezilmiş sarımsak ,tuz,ince ince doğranmış dereotu  ve ceviz karıştırılır.
Hazırladığımız yoğurtlu sos havuç ve kabakla karıştırılır.
Soğuk servis edilir.

22 Temmuz 2012 Pazar

KOLAY SU BÖREĞİ


Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa , Allah onunla ateş arasına ,genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.
(Tirmizi ,Cihad 3,(1624))

Hayırlı Ramazanlar...
Rabbim Ramazan bereketini,huzurunu evlerimizden eksik etmesin.İkinci günüde geride bıraktık elhamdülillah...Sahur ve iftar sofralarında ikram edebileceğiniz hafif ve kolay bir börek tarifi var bugün sırada.İnşallah Ramazan ayı boyunca daha sık tarif yayınlamaya çalışacağım...


KOLAY SU BÖREĞİ
*6 adet yufka
*3-4 yumurta
*1 su bardağı sıvı yağ
*2 su bardağı süt
İç harcı 
*300 gr yağsız beyaz peynir
*yarım demet maydanoz
Hazırlanışı;
Yumurta,süt ve sıvı yağı homojen bir karışım haline getiriyoruz.
Yağladığımız fırın tepsisine bir yufkayı döşüyoruz tepsiden taşanları kopartıp diğer aşamada kullanıyoruz.İki yufkayı elimizle parçalara ayırıp (çok küçük olmasın)hazırladığımız yumurta,süt,yağ karışımına batırıp tepsiye yayıyoruz.
Ara katına peynir ve maydanozla hazırladığımız iç harcı yayıyoruz.
Tekrar iki yufkayı iri parçalar halinde kopartıp hazırladığımız karışıma batırıp peynirli iç harcın üzerine döşüyoruz.
En üste kalan son yufkayıda düz bir şekilde yayıp kenardan kalanları içine doğru kıvırıyoruz ki ziyan olmasın.Kalan sostan üzerine döküyoruz.180 Derecede önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.Sıcak servis ediyoruz.

13 Temmuz 2012 Cuma

KÖRİLİ PATATES SALATASI

Köriyi patates salatasına çok yakıştırıyorum.Özellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.Benim için tek başına bile bir öğün zaten:)

malzemeler
  • 5 adet orta boy patates
  • 3 -4 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4 dal taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı köri(toz)
  • limon
  • sıvı yağ
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
  • nar ekşisi
Hazırlanışı;
Patatesleri haşlıyoruz.Kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
Közlenmiş kırmızı biber,maydanoz ve taze soğanı ince ince doğruyoruz patateslerle karıştırıyoruz.
Sıvıyağ,köri,limon ve baharatlarla bir sos hazırlayıp patateslerin üzerine döküp harmanlıyoruz.
isteğe bağlı olarak nar ekşisi ekleyebilirsiniz ben çok az kullandım.
Afiyet olsun...

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Hayata Dair Lezzetler-Kerpe ve Pembe Kayalar


Kerpe İzmit'in Kandıra ilçesine bağlı küçük bir balıkçı kasabası.Karadeniz'in en kuytu koyu olarak tanınıyor İstanbul'a yakınlığı sebebiyle son beş yıldır bizim vazgeçemediğimiz bir yer.Keşke keşfetmek için bu kadar geç kalmasaydık.Çünkü her geçen yıl bir diğerine göre kalabalık oluyor Kerpe.
Bu yıl tatilimizi orda geçirip geçirmeme konusunda oldukça kararsız kaldık çünkü Kerpede belediyenin hummalı bir alt yapı ve yol  çalışması var.Sezona sarkması oldukça kötü olmuş Kerpeye ilk defa gelenler için.Bizim için çokta bir şey farketmedi doğrusu zaten Kerpeyi biliyorduk ve Seneye çok daha güzel bir Kerpenin bizi beklediğine eminiz.
Kerpede tatilinizi geçirebileceğiniz bir çok işletme var.Bizim tercihimiz Erısh Apart Hotel.Daha önce başka işletmelerdede kaldık ama içlerinde en iyisi bence burası:) Apart Hotel  olduğu halde tertemiz ve çok zevkli dizayn edilmiş tatiliniz boyunca lazım olacak herşey en ince ayrıntısına kadar  düşünülmüş...Sabah kahvaltımızı özenle hazırlanmış bir servisle  Hotelin bahçesinde yaptıktan sonra istikamet 40 metre ilerimizdeki plaj:)
Deniz o kadar sığki çocukları bırakıp biz sahildeki çay bahçesinde oturabiliyoruz.Şimdiye kadar gittiğimiz tatil beldeleri arasında en rahat ettiğim yer.
Kerpeye gittiğinizde mutlaka Kerpe Dieme uğrayın.Muhteşem manzarası eşliğinde çayınızı ,kahvenizi yudumlayabilir yada yemek yiyebilirsiniz ama balık dışında sakın bir şey sipariş etmeyin bu kadar güzel bir mekanda menüdeki lezzetlerin yetersiz olması çok ilginç geliyor bana ah ah burası benim olsa demeden geçemiyorum:)))

Kerpe kayalıklarında mutlaka fotoğraf makinanız yanınızda olsun benden söylemesi:)
PEMBE KAYALAR
Kerpeye gidipte çevreyi gezmeden olmaz gezip gördüklerimiz arasında en güzel yer Pembe Kayalardı.İlginç yapısı nedeniyle görülmesi gereken bu kayalar suyun içinde yumuşak çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir.Bu özelliği nedeniyle Osmanlı döneminde insan gücü kullanılarak kesilmiş kayalar başta Anadolu hisarı ve Sultanahmet Camii olmak üzere bir çok yapıda kullanılmıştır.



 Yolunuz pembe Kayalara düşerse mutlaka güneşin batışını seyredin.Başka yerde göremeyeceğiniz muhteşem bir günbatımı seyredebilirsiniz.





Ve güneş denizle kucaklaşmak üzere:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...