15 Mayıs 2012 Salı

ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ


 Çilek mevsimi geçmeden yeni reçeteler arayışı içine girdim yine...Bu sefer ki tarifim çilek soslu muhallebi oldu.Görüntüsüyle cezbeden çilek soslu muhallebi lezzetiylede damakları şenlendiren cinsten:)hafif,lezzetli ve çok pratik tam bir yaz tatlısı...aynı tarifi değişik meyvelerlede denemeyi düşünüyorum bakalım sonuç nasıl olacak...

 ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ

  • 1 lt süt 
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu(35 gr)
  • 1 paket vanilya 
Çilek sosu için;

  • 500 gr çilek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta(tepeleme)
üzeri için hindistan cevizi
İsteğe göre kasenin dibine kek ve ya kedi dili
Hazırlanışı;
Çilekler güzelce yıkanır suyu süzülüdükten sonra rondada püre haline getirilir.Küçük bir tencerede toz şeker ve nişastayla şekerler eriyip biraz kıvam alana kadar pişirilir.
Muhallebi için süt ,şeker ve pirinç unu bir tencereye alınır.Orta ateşte karıştıra karıştıra pişirilir.Üzeri göz göz olunca ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Çilek sosumuz ve muhallebimiz ılınınca ,
küçük parçalara ayırdığımız kekimizi çilekli sosa batırıp kasenin dibine yerleştiriyoruz.Üzerine çilekli sos onun üzerine muhallebi tekrar üzerine çilekli sos döküyoruz.Üzerini hindistan cevizi ve çilekle süslüyoruz.Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra çilekli soslu muhallebimiz servise hazır.

Benden notlar; Kaselerin dibine yerleştirdiğim kek parçaları yerine bebe bisküvisi,kedi dili koyabilirsiniz.Yada hiç bir şey koymadanda yapabilirsiniz.Ben artan pandispanya parçalarımı değerlendirmek adına koydum:)
Bu malzemeden resimde ki kaselerden toplam 8 adet çıkıyor.Kişi sayısına göre malzemeyi ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

11 Mayıs 2012 Cuma

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ


''İki dua vardır ki , reddedilmez;O dua edenlerle Allah arasında bir perde yoktur.Biri,zulüm gören kişinin duası öbürü de müminin kardeşine gıyabında ettiği dua''
Dualarda unutulmamak dileğiyle Hayırlı Cumalar...

Hep diyoruz ya nerde o eski lezzetler diye işte sütlaç içinde aynı şeyi düşünüyorum yine.Pastörize sütlerle hazırladığımız sütlaçlarla taze inek sütüyle hazırlanmış sütlaçların farkını çocuklarımız anlamayacak bile.Ben kendi çocuklarım adına yazıyorum tabi bunları, aranızda mutlaka hala günlük inek sütü bulanlar vardır.Malesef ben bulamıyorum bulduğumada güvenip alamıyorum yarı su yarı süt şeklinde oluyor genelde:( malesef günümüzde insanoğlu herşeye olduğu gibi sütede hile karıştırır oldu.Annemin pişirdiği mis gibi sütlaçların tadı olmasada pişirdiklerimde, bunu pişirebildiğime yiyebildiğimize binlerce kez şükrediyorum Rabbime bulamayan insanları düşündükçe...İş bu noktaya gelince bazen yemek blogu yazmak bile anlamsız geliyor oda ayrı bir konu :( 
Tarifte damla sakızlı sütlaç dediğime aldanıp tarifi alengirli bir tarif olarak algılamayın sakın.Bildiğiniz sütlaç bu, sadece içinde damla sakızlı vanilya var.Arşivimde tarifi olması adına ekliyorum yine bunu, elbet birilerinin işine yarar...
                                              DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı pirinç
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu (tepeleme)
  • 1 poşet dr oetker damla sakızlı vanilin yada bir iki parça damla sakızı
  • üzeri için tarçın
Hazırlanışı;
Prinçleri yıkayıp üç  bardak su ile bir tencerede nişastalı suyunu salana kadar pişirin.
Üzerine sütü ekleyin karıştırın kaynamasını bekleyin.
Prinç ununu  bir kasede tencereden aldığımız sütle ezin kaynayan sütün içine yavaş yavaş dökün bu esnada bir elinizlede sürekli karıştırınki topak olmasın.
Beş dakika kadar bu şekilde kaynadıktan sonra şekeri ve damla sakızı aromalı vanilini ekleyin bir iki taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın .
Ilınınca kaselere paylaştırıp üzerine tarçın serpip servis edin.
Afiyet olsun...

1 Mayıs 2012 Salı

LAHMACUN BÖREĞİ

 Tarifi burada gördüğümden beri denemek için fırsat kolluyordum.Hafta sonu markette lavaşları görünce işte tam zamanı diyerek sepete atmamla bu güzel lezzete kavuşmam bir oldu sanki:)İsminin lahmacun böreği olduğuna bakmayın ev halkı tarafından değişik yorumlarda bulunuldu börek için...Eşim etli pideye oğlum güveçe benzetti:)Lahmacun tadı zaten var adındanda anlaşıldığı üzere:)Tabi yine damak tadı diyorum biz ailecek bayıldıkkkk...
                                                                       

LAHMACUN BÖREĞİ

*8-10 adet  Lavaş
*yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
*300 gr kıyma
*2 adet kırmızı biber
*2-3 adet yeşil biber
*2 orta boy domates
*1 adet soğan
*yarım demet maydanoz
*1 su bardağı süt
*1 yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*tuz,karabiber,kırmızı pul biber
HAZIRLANIŞI;
Soğan,domates,maydanoz ,yeşil ve kırmızı biber  çok ince olmayacak şekilde rondodan geçirilir.Ayrı bir kapta yumurta ,süt ve yağ beraber çırpılır.İki karışım birleştirilir kıyma tuz ve baharatlar ilave edilip elle yoğurulur.Yuvarlak bir borcam yada fırın tepsisinin altı yağlanır bir tane lavaş koyulur lavaşın üzerine hazırladığımız harçtan güzelce yayılır tekrar lavaş tekrar harç şeklinde bu işlem malzememiz bitene kadar devam ediyor.En üst katı için kıymalı harcın içine kaşar rendesi ilave edip o şekilde harcı yayıyoruz.200 derecede önceden  ısıtılmış fırında 20-25 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Dilimleyip sıcak yada ılık olarak servis ediyoruz.
Not:Lavaşları marketlerin ekmek bölümlerinde bulabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...