11 Nisan 2012 Çarşamba

PEMBE DÜŞ(frambuaz çikolatalı pasta)

Rengi bile davetkar değil mi? Eğer kilo sorununuz yoksa diyette felan değilseniz  iki koca dilimi rahat rahat yiyebilirsiniz o kadar hafif bir lezzet.Yaz aylarında favori pastam olucak bu pasta sanırım:) tabi birde muzlu böğürtlenli bir tarif var onuda ilk fırsatta paylaşacağım...
PEMBE DÜŞ (frambuaz çikolatalı pasta)


Pandispanyası için gerekli malzemeler(18 cmlik kalıp için)
*3 adet yumurta
*3 Kahve fincanı şeker
*3 Kahve fincanı un
*1 kahve fincanı yoğurt
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
*2 yemek kaşığı sıcak su
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
Hazırlanışı:
*yumurtaların sarı ve beyazları ayrılır.
*yumurta beyazları şekerin yarısıyla köpük olana kadar çırpılır.
*Sarılarda şekerin diğer yarısıyla mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
*Yoğurt,sıcak su ve sıvı yağ yumurta sarılarına eklenir homojen bir karışım oluncaya kadar tekrar çırpılır.
*yumurta beyazlarıyla sarıları dikkatli şekilde bir kaşık yardımıyla karıştırılır.Burda dikkat etmemiz gereken beyazları söndürmeden dikkatlice karıştırmak.
*Un,nişasta,kabartma tozu ve vanilya hep beraber elekten geçirilir.Sıvı karışıma yavaş yavaş karıştırarak eklenir.Homojen bir kıvama gelince karıştırmayı bırakıyoruz.Bu esnada asla mikser kullanmıyoruz.
Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz bir kelepçeli kalıba yada tepsiye döküyoruz karışımı yan duvarları kesinlikle yağlamıyoruz ki kekimiz yan duvarlara tutunup kabarsın.Önceden ısıttığımız 160-170 derecelik fırında yaklaşık 30 dk pişiriyoruz.İlk 15 dk fırının kapağını kesinlikle açmıyoruz.Eğer fırınınız çok çabuk pişiriyorsa dereceyi azaltıp yavaş yavaş pişirebilirsiniz.
Kekimiz piştikten sonra mümkünse bir gün dinlendiriyoruz katlara ayırırken bu çok önemli çünkü dinlenmemiş pandispanya katlara ayırırken dağılabiliyor.Eğer acilse en az 3 saat buzdolabında bekletelim ki keserken çok dağılmasın.
Kreması için gerekli malzemeler
Beyaz krema(sade pastacı kreması)
*2 su bardağı süt
*1 yumurta
*1/3 subardağı nişasta
*yarım su bardağı şeker
*1.5 yemek kaşığı un(tepeleme)
*1 paket vanilya
*100 ml süt kreması
Pembe Krema (frambuaz çikolatalı pastacı kreması)

*2 su bardağı süt
*1 yumurta
*1/3 subardağı nişasta
*yarım su bardağı şeker
*1.5 yemek kaşığı un(tepeleme)
*1 paket vanilya
*200 gr frambuazlı çikolata
*100 ml süt kreması

İçine koymak için frambuazlı pirinç patlağı


Kremaların hazırlanışı:
Beyaz krema
*krema ve vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye konulur orta ateşte karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirilir.En son vanilyası eklenir.Muhallebi kıvamına gelip göz göz olunca ocaktan indirilir.Soğuması için bir kenarda bekletilir.
*100 ml süt kreması mikserle kıvam alıncaya kadar çırpılır buzdolabında soğutulur.
*Soğuyan iki krema birbirine karıştırılır mikserle pütürsüz olana kadar çırpılır.
Pembe Krema
**krema ,çikolata ve vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye konulur orta ateşte karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirilir.Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılır içine vanilya ve 200 gr frambuazlı küvertür çikolata küçük parçalara ayrılarak eklenir.Çikolatalar eriyene kadar karıştırılır.Kremanın sıcağıyla çikolatalar eriyecektir.Yalnız çikolataları küçük parçalar halinde eklememiz gerek ya da pul çikolata kullanmalıyız.Hazırladığımız kremamızı soğuması için bir kenarda bekletiyoruz.Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırıyoruz.
*100 ml süt kreması mikserle kıvam alıncaya kadar çırpılır buzdolabında soğutulur.Hazırladığımız çikolatalı kremaya mikser yardımıyla çırpılarak eklenir.
******************************
Burda iki kremada aynı yöntemle hazırlanıyor birinde çikolata var diğerinde yok isterseniz iki ölçü beyaz krema yapıp ikiye bölüp yarısına çikolatayı eklerseniz daha basit ve hızlı olur.Ben anlaşılması açısından ayrı ayrı yazdım.
Pastanın Birleştirilmesi
Hazırladığımız pandispanyamızı mümkünse üç kata bölüyoruz.
Hazırladığımız kek kendinden nemli bir yapıya sahip fakat istenirse şekerli süt yada reçelli su ile ıslatılabilir.
Pastamızın ilk katına beyaz pastacı kreması sürüyoruz frambuazlı prinç patlaklarını serpiyoruz üzerine mevsimiyse frambuazda kullanabilirsiniz.İkinci kata pembe kremamızı sürüyoruz yine isteğe göre frambuaz yada prinç patlağı koyuyoruz.üçüncü katı kapatıp üzerini ister beyaz pastacı kremasını ister pembe pastacı kremasını sıvıyoruz.Ben kalan iki kremayı birbirine karıştırıp öyle sıvadım pembe oldu.Sonra istenirse üzerine rende yaptığımız frambuazlı çikolatayı  yada frambuazlı prinç patlağını serpebiliriz.
Mümkünse bir gece dolapta bekletiyoruz ki krema pastaylşa bütünleşsin.
Yapımı yazmasından daha kolay olmuştu inanın:)))
Deneyip beğenmeniz dileğiyle...

3 Nisan 2012 Salı

MANTAR MÜCVERİ



Bu duygusallığım bahardanmıdır yoksa özlemden mi ?
Yağmurun ardından açan güneşle kırlarda mantar aramayı, sobanın üzerinde pişen mantarları sabırsızlıkla beklemeyi ,çocukluğumu ...ama en çok ta babamı özlüyorum :(
Kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların helede kuzu göbeğinin  tadını bilmiyorsanız kendi ellerinizle toplamadıysanız  çok şey kaçırmıştırsınız bana göre...Şimdilerde  marketlerden pazarlardan aldığım kültür mantarını evirip çevirip lezzetlendirmeye çalışıyorum  ama çocukluğumda ki mantarın lezzetini asla bulamıyorum.Ama yinede mantar en sevdiğim sebzeler arasındadır.Haftada  bir gün mutlaka çorba,sote ya da salata olarak soframızda yerini alır.
Bu aralar ise favori tarifim mantar mücveri iddia ediyorum bir kere deneyin sizde çok seveceksiniz...
Hem çok pratik hem lezzetli hem besleyici süper bir tarif.

MANTAR MÜCVERİ
*500 gr kültür mantarı
*2 yumurta
*yarım su bardağı un
*tuz,karabiber
*sıvı yağ
arzuya göre içine taze soğan,maydonoz
Hazırlanışı;
*Mantarlar temizlenir ince ince ay şeklinde doğranır.
*Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır un ilave edilir tuz ve karabiber eklenip homojen bir karışım elde edilir.
*Hazırladığımız yumurtalı harç ile mantarlar güzelce karıştırılır.
*Yağsız tavada orta ateşte mücver şeklinde önlü arkalı pişirilir.
*Sıcak ve ya ılık olarak servis edilir.
Damak tadınıza göre içine ince kıyılmış taze soğan ve maydonozda ilave edebilirsiniz.Ben sade şeklini tercih ediyorum.
Deneyip beğenmeniz dileğiyle...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...