21 Şubat 2012 Salı

TEPSİDE LAHANA DOLMASI

 Beyaz Lahana ile yapılabilen çok fazla yemek çeşiti yok.Kapuskası ,dolması ,kavurması ,turşusu birde salatası dışında lahana ile bir yemek yapmış değilim bugüne kadar.Pişerken çıkan koku yüzünden çokta tercih edilen bir sebze olmamasına ragmen aslında kış aylarının en çok tüketilmesi gereken sebzeleri arasında sayılır.Vücutta ki toksinleri attığı için mutlaka bir türlü tüketmemiz gerekir bence.En güzeli çiğ olarak tüketmek sanırım:)hatırlıyorumda çocukken annem lahananın göbek kısmını mutlaka elimize tutuştururdu.Tabi o zaman herşeyin lezzeti bir başka şimdilerde ki gibi değil.Lahanayı çiğ tüketmek bende çocukluğumdan kalma bir alışkanlık olsa gerek:)Ama ben çocuklarımı alıştıramadım bir türlü:(
Bir haftadır dolapta bekleyen lahana ile değişik ne yapabilirim diye düşünüp durdum.Tam dolma yapmaya karar vermiştim ki börek şeklinde tepside yapmak geldi aklıma.Bu şekilde yapan birileri varmıdır bilemiyorum ama ben tamamen doğaçlama yaptım.Dolma dediğime  bakmayın siz sarma derdi felan yok:)Biraz tembel işide olsa çok lezzetliydi.Misafir sofralarında ana yemek olarak bile kullanılabilir.Tabi misafirleriniz lahana seviyorsa:)


TEPSİDE LAHANA DOLMASI
Malzemeler;
  • 1 adet ufak boy beyaz lahana
  • 300 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı(silme)pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • domates salçası+biber salçası
  • sıvıyağ
  • tuz,karabiber,kırrmızı pul biber
Hazırlanışı;
 Lahanayı yıkayıp ince ince doğrayıp tuzlu suda  haşlıyoruz.
Pirinci ılık suda ıslatıyoruz.
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz.
Kavrulan soğanın üzerine kıymamızı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
Kavrulan kıymamıza ıslattığımız pirincimizi ilave edip salçasınıda koyup kavuruyoruz.
Tuzunu ve karabiberini ekliyoruz.Bir çay bardağı sıcak su ekleyip ocağın altını kısıyoruz.Bu esnada pirinçlerimizde pişiyor.Suyunu çekince ocağın altını kapatıp ılınmaya bırakıyoruz.
Haşladığımız lahanaların suyunu süzüp bir fırın tepsisinin tabanına lahanaların yarısını döşüyoruz.
Üzerine iç harcımızı güzelce yayıyoruz her yere eşit gelecek şekilde.
Kalan lahanayıda tekrar iç harcın üzerine yayıp düzleştiriyoruz.
Salçalı su hazırlayıp üzerine döküyoruz.
200 derecede ısıtılmış fırında suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Dilimleyip sıcak servis ediyoruz.
NOT:vermiş olduğum malzeme en küçük boy kare borcama tam geliyor.İç harcına pirinç koymada sadece kıyma ilede  yapabilirsiniz.
Deneyip beğenmeniz dileğiyle...

24 yorum:

  1. nasıll yaniii:)
    sarma derdi yokmuu??
    bunu not almalıyımm..
    ellerine sağlık canım
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet yok dedim ya tembel işi:)
      ama lezzeti yerinde tavsiye ederim

      Sil
  2. Ne güzel düşünmüşsün ellerine sağlık, sarma yapmak kadar vakit almayan güzel bir lezzet yakalamışsın, çok hoş olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dolma kadar el oyalamıyor kesinlikle:)
      sevgiler...

      Sil
  3. ellerine saglik,ben basligi gorunce firina sardiktan sonra veriyorsun sanmistim.ama bu da supermis ellerine saglik.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başlığa ne yazsam diye epey düşündüm aslında :)börek desem olmaz dolma harcıyla yapınca hadi dolma olsun dedim:)))

      Sil
  4. çok farklı ve çok güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Sarma derdinin olmaması da çok güzel. Deneyeceğim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacığım teşekkür ederim.Gerçi sen sarmanın alasını yaparsın:)

      Sil
  6. Benim gibi lahana sarmaya üşenenler için harika bir tarif. Fikrine ve ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim gibide:)))
      tabi mutfakta çareler tükenmez dimi:)

      Sil
  7. Hah işte tam benlik nasıl eriniyorum sarmaya süper süper hemen deneyeceğim:)
    Ellerinize sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep,
      çok pratik kesinlikle tavsiye ediyorum...

      Sil
  8. süper fikir valla. tam benlik. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler mutfakta ki acemi:)

      Sil
  9. pratik bir lezzet olmuş ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir fikir .yaratıcılığın sonu yok.ellerine sağlık.Bende denemek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutfakta çareler tükenmiyor:)kesinlikle dene derim...

      Sil
  11. çok güzel pratik lezzetli bir yemek oldu denedim ve beğendim evdekilerde beğendiler teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Şahane görünüyor canım ellerine sağlık süper bir fikir gerçekten sevgiler.. Tarifkolik..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...