15 Aralık 2011 Perşembe

AŞURE

Muharrem ayının sonlarına yaklaşıyoruz.Bir çoğumuz aşurelerimizi yaptık konu komşuya dağıttık Allah kabul etsin.Geçen yılda aşure tarifini eklemeyi düşünmüştüm telaştan fotoğraf çekmeyi unuttuğum için malesef yayınlayamamıştım.Bu yıl son kalan kasenin fotoğrafını çekebildim neyse ki:)

AŞURE
malzemeler:
  • yarım kg aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 100 gr kayısı(minik minik doğranmış)
  • 100 gr çekirdeksiz  kuru üzüm
  • 100 gr kuru dut(isteğe bağlı)
  • 100 gr kuru incir(isteğe bağlı)
  • 1 adet elma(kabuğu soyulmuş minik küpler halinde doğranmış)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • bir tutam karanfil(yaklaşık 10 adet)
  • 1 kg toz şeker
üzerinin süslemesi için :
  • tarçın
  • kuş üzümü
  • fındık yada ceviz
  • nar
Hazırlanışı:
  • Aşurelik buğdayı geceden  iyice yıkayıp büyükçe bir tencereye alın bir taşım kaynatın kapağını kapatıp bırakın.Sabah tekrar  üzerine su ekleyip ocağa alın kısık ateşte arada karıştıra karıştıra buğdaylar ezilene kadar  pişirin.Sık sık karıştırmayı unutmayın dibi tutmasın.Buğdayın pişmesine yakın pirinci ekleyin.
  • Başka bir tencerede yine akşamdan ıslattığımız fasulye ve nohutu haşlayın.Ben bu işlem için düdüklü tencere kullanıyorum daha pratik oluyor.
  • Buğdaylar pişince haşlamış olduğumuz nohut ve fasulyeyi ekleyin.Suyu azalmışsa üzerine sıcak su ekleyin.10 -15 bu şekilde pişirin.
  • Üzüm,kayısı ,dut ve inciri ekleyin.İncir aşurenin rengini koyulaştırıyor beyaz bir aşure isterseniz koymayın.
  • Elma ve portakal kabuğunuda ekleyip tüm malzemeleri birlikte 10 dk daha pişirin.İçerisine isteğe bağlı olarak bir tutam karanfil(10 adet)atabilirsiniz.
  • En son toz şekeri ekleyip bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın.
  • Aşurenin tüm aşamalarında sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.Gerektikçe kıvamını ayarlamak için sıcak su ekleyin.
  • Aşure ılınınca kaselere alın üzerini tarçın,fındık ,kuş üzümü vs...arzunuza göre süsleyin.Ben pek süsleyemedim malum hem çalışıp hem aşure yapınca biraz hızlı oluyor:)
Umarım bu geleneğimiz hiç bir zaman son bulmaz.Rabbim nasip ettiği sürece aşure telaşesini yaşayalım inşallah. Sonunda huzur bulduğumuz nadir yorgunluklardan biri:)

13 Aralık 2011 Salı

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 70.HAFTA /NİŞASTALI TUZLU KURABİYE


Pastanelerde satılan tuzlu kurabiyeleri aratmayan,hatta bana göre çok daha güzel.Sıcacık bir bardak çayın yanında üçer ,beşer tüketilecek bir kurabiye:)
Sevgili Ülkü porselen demliğinde çayı demlemiş bizlerin tariflerini bekliyormuş.Ülkücüm bu tarif sana gelsin:))) etkinlik bitmeden yetişmişimdir umarım...

                                                     NİŞASTALI TUZLU KURABİYE
                                                                                                 Malzemeler                                                   
250 gr margarin ya da tereyağı(oda sıcaklığında)
1 yumurta
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kaşığı tuz
1paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ya da tereyağı bir yoğurma kabına alınır.Üzerine 1 yumurtanın sarısı (beyazı üzerine),sıvı yağ,pudra şekeri,nişasta.tuz ,kabartma tozu ve azar azar  un eklenir ele yapışmıycak kıvama gelene kadar  iyice yoğurulur.Hamur 15 dk buzdolabında dinlendirilir.Elimizle yada kalıpla istediğimiz şekil verip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirilir.Üzerine bir fırça yardımıyla ayırdığımız yumurta beyazı sürülür.İsteğe göre susam ve ya çörek otu serpilir.170 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Malzemelerin içinde pudra şekerini çok tuzu az görüp sakın aldanmayın tatlı değil tuzlu bir kurabiye oluyor.Pudra şekeriyle tuz birbirini dengeliyor.İçinde nişasta olduğu için ağızda dağılan kıyır kıyır bir kurabiye oluyor.
Denemeniz ve beğenmeniz dileğiyle,şimdiden afiyet olsun...

10 Aralık 2011 Cumartesi

ÇOKOKREMLİ FINDIKLI KURABİYE

 Butik kurabiye ve pastaların içinde kaybolduğumu  hissettiğim günlerden  birinde bu, nefis fındıklı üstüne üstlük çokokremli kurabiyeleri yaptım. İşimi çok severek yapsamda eskisi kadar tarif denemeye vaktim olmadığı için üzülüyorum.Anca günlük yemek telaşlarına yetişebiliyorum ama mutfağa gönül vermiş biri olarak  arada yakaladığım fırsatları hiç kaçırmıyorum desem yeridir:) Bu kurabiyeleri sık sık uğradığım ve bir çok tarifini denediğim  Sevgili Zinnurun blogunda Bizim pastanede görmüştüm ilk, sonra bir çok blogger arkadaşım değişik versiyonlarını paylaştı.Bende Zinnur'un tarifiyle birazda kendimden bişeyler katarak denedim.Kurabiyelerin  fırından ilk çıkmış hali başka güzel ertesi güne kalmış hali başka güzel.Denenesi tarifler listenize ekleyin derim ben...
ÇOKOKREMLİ FINDIKLI KURABİYE
Malzemeler:
250 gr margarin yada tereyağı(oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı çekilmiş fındık(ceviz yada bademde olabilir)
1 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (yaklaşık 3.5su bardağı)
üzeri için çokokrem



HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığında ki margarin ya da tereyağımızı şeker ile birlikte şeker eriyene kadar çırpıyoruz.Yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.En son unu ve çekilmiş fındığı ilave edip yoğuruyoruz.Unu azar azar ekleyip kıvamını kontrol etmeliyiz ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur olmalı.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştiriyoruz.Baş parmağımızla kurabiyelerin ortasına çukur açıyoruz.
170 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz.Fırından çıkar çıkmaz sıcakken bir kaşık yardımıyla kurabiyelerimizin ortasına çokokremi yerleştiriyoruz.Bu malzemeyle iki tepsi kurabiye çıkıyor.Kalabalık misafir için ideal:)
Afiyet olsun...

1 Aralık 2011 Perşembe

SUCUKLU KÖFTEYLE TEKRAR MERHABALAR

Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar...Her seferinde daha sık yazıcam desemde bir türlü sözünü tutamayan bloggeriniz sizlere mis gibi bir köfte tarifi verecek bugün. Hamişler  lütfen bilgisayar başından uzaklaşsın uyarıyorum  canınız çekebilir:))))
Sucuklu köfteyi daha öncede bir kaç kez yaptığım halde fotoğraflamaya fırsat kalmadan tabak boşalmıştı.Sakın köfteyle sucuk ne alaka demeyin hakikaten süper bir lezzet şiddetle tavsiye ederim.

SUCUKLU KÖFTE
Malzemeler
  • 500 gr kıyma
  • 100 gr sucuk(ince kıyılmış)
  • 1 adet kuru soğan(rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu ya da iki dilim ekmek içi
  • 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • maydonoz
  • tuz,karabiber
Hazırlanışı;
Derin bir kabın içine sucuk,kıyma,yumurta,galeta unu,soğan ve baharatları koyup güzelce yoğuruyoruz.
Yoğurduğumuz malzemeden yumurta büyüklüğünde parçalar  koparıp şekil veriyoruz.Yağsız tavada ya da ızgarada önlü arkalı pişiriyoruz.
Not:ızgara pişirecekseniz ekmek içi yada galeta unu koymadan pişirebilirsiniz.

şimdiden afiyet şeker olsun:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...