31 Ocak 2011 Pazartesi

ETLİ PAZI DOLMASI


Etli pazı dolması
Pazar tezgahlarında bütün albenisiyle beni al beni al diye bağıran pazı sonunda mutfağımda yerini almayı başardı:))
Hemde en lezzetlisinden etli dolma olarak.Mayhoş tadları sevenler mutlaka denemeli bu sindirimi kolay ve vitaminli sebzeyi. Hazırlamasıda diğer dolmalara göre daha basit .Şekil hiç önemli değil :)))



Malzemeler
  • 1 demet pazı
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • yarım fincan pirinç(türk kahvesi fincanı)
  • yarım fincan bulgur(türk kahvesi fincanı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • nane,karabiber,tuz
  • sıvı yağ
Salçalı su için
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
su
                                                                        HAZIRLANIŞI
                      
1.Pazı yaprakları saplarından ayrılır.Kaynar suya atılır 2 dk kaynar suda yumuşayan pazı yaprağı direk soğuk suya atılır.




2.Soğan yemeklik doğranır.Kıyma ,pirinç ,bulgur ,salça ve baharatlar birleştirilerek dolma harcı hazırlanır.Kıymanız yağsız ise yağ kullanabilirsiniz.Sadece piriç yada sadece bulgurda kullanabirsiniz.




3.Pazı yaprakları düz bir zemine alınır .Ortadaki kalın damarlı kısımları bir bıçak yardımıyla çıkarılır.



4.Yapraklar iki parçaya ayrılır.Bir tarafına dolma harcından koyarak sararız.İstenirse üçgen (muska)şeklindede sarılabilir.



5.Hazırladığımız dolmalar tencereye düzgünce yerleştirilir.Üzerine salça ,sıvı yağ ve su ile hazırladığımız salçalı su ilave edilir.Dolmaların üzerine dağılmaması için  bir tabak yerleştirilir tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır.

6.Pişen dolmalar sıcak veya ılık olarak servis yapılır.
Afiyet olsun...

29 Ocak 2011 Cumartesi

ÜÇGEN BÖREK

Yarı yıl tatili mi? o da ne?
Nihayet bir yarı yıl tatiline daha ulaştık .Ne yazık ki dün alınan karnelere rağmen bugün dersane yollarına düşen ve onbeş  günlük tatilin sadece beş günü tatil yapıcak olan tüm öğrencilere bol bol dinlenin ikinci döneme dinlenmiş zinde bir beyinle girin demek isterdim ama nerde :( 


SBS ye hazırlanan çocuklar için ne yazık ki tatil felan yok.Bol bol hızlandırma,çekap vs. var.Bu çocuklar bütün bir dönem boyunca dersane okul arasında gidip gelirken bari bırakında onbeş gün dinlensinler nasıl bir eğitim sistemidir anlamıyorum.Üst üste gelen sınavlar ,performans ödevleri bunun yanında DBS ler çocukları o kadar bunaltmışken bu Allahtan revamıdır.


İnsaf diyorum azıcık insaf !


Oğlum bu sene 7 sınıf öğrencisi yine çok çok güzel bir karnesi var.Maşallahhh...Anne babası olarak onunla ne kadar gurur duysak az .Güzel bir tatili haketti ama yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı ne yazık ki sabah 8:00 itibariyle dersane yolunu tuttu.Bakalım beş günlük tatile neler sığdırabileceğiz :)


Ama benim  tatilde bol bol pasta börek yapıcağım apaçık ortada :)



Sevgili balparenin düzenlediği pişir-yorumla-kazan etkinliği için yapmış olduğum üçgen böreklerim var bugün sırada .Aslında bu börek benim her daim yaptığım ve buzluğumda bulundurduğum bir börek sadece böreğe şekil verişimiz biraz farklı o kadar.İçi su böreği kıvamında oluyor.Dışı ise çıtır çıtır(üzerini kapatmazsak)bir lezzet işte tarifi...


Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • 1çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet yumurta(sarısının biri üzerine)
  • içi için peynir yada lor,maydanoz



Hazırlanışı 
  • Derin bir kapta yumurta ,süt ve sıvı yağ karıştırılır.
  • Yufkaların biri düz bir zemine yayılır.
  • İlk yufkanın üzerine hazırladığımız sostan sürülür ve ikinci yufka yayılır.Tekrar sos sürülür.Son yufka yayılırve yine sos sürülür üzerine iç malzemesi koyulur.
  • Yufkaların karşılıklı kenarları ortada birleştirilir kare şekli verilir.Ters çevrilir.önce x şeklinde sonra üçgenlere ayrılıcak şekilde bıçakla kesilir .Tepsiye yerleştirilir.Üzerine yumurta sarısı sürülür isteğe bağlı çörek otu yada susam serpebilirsiniz.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Böreğin balpare tarafından nasıl şekillendirildiğini görmek isterseniz buraya bakabilirsiniz.


Sevgilerimle...

27 Ocak 2011 Perşembe

EKLER PASTA





                                                                        EKLER PASTA
Malzemeler
Hamuru için

  • 200 gr margarin
  • 1 su bardağı +3 yemek kaşığı un(silme)
  • 1 su bardağı +1/4 su bardağı su
  • 4 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
Kreması için

  • 500 ml süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket toz krem şanti + süt 
Üzeri için

  • Bitter çikolata veya çikolata sosu
                                                                    


                                                          HAZIRLANIŞI


1.Su,şeker ve tuz bir tencereye alınıp su kaynamaya başlayınca margarin ilave edilir erimeye bırakılır.






2.Margarin eriyince un ilave edilir kısık ateşte 10 dk kavrulur ve soğumaya bırakılır.(Ateşin çok kısık olmasına dikkat etmeliyiz ki kavururken rengi dönmesin.)




3.Soğuyan hamura yumurtalar teker teker ilave edilir her yumurta ilave edişimizde güzelce çırpıp hamura yedirmeliyiz daha sonra diğer yumurtayı kırmalıyız.




4.Yumurtaları hamura ilave ettikten sonra kıvamı çok önemli buna göre yumurta sayısını azaltabiliriz yada çoğaltabiliriz.Ama genelde orta büyüklükte 4 yumurta tam geliyor.




5.Hamur ne sulu ne çok koyu bir hamur olucak.Sıkma torbasına yada temiz bir buzdolabı poşetine doldurup ucunu makasla kesip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye birer parmak büyüklüğünde hamurlar sıkıyoruz.
Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz kapağını kesinlikle açmadan 30 dkda pişiyor.












Hamurlarımız pişerken bizde kremasını hazırlıyoruz.Süt,un,şeker pişirilerek bir muhallebi hazırlanıp soğumaya bırakılır.Kremşanti üzerindeki tarife göre hazırlanır.Soğuyan muhallabiyle krem şanti mikser yardımıyla çırpılarak birbirine iyice yedirilir.Böylece iç kremamız hazırlanmış olur.Kremayı hazır dolgu kremasıda kullanabiliriz yada kakaolu yapabiliriz.
Soğuyan hamurlarımızı ortadan ikiye bölüyoruz yalnız tamamen birbirinden ayırmadan yapıyoruz bu işlemi.İçine hazırladığımız kremayı dolduruyoruz.Üzerine çikolataları benmari usulü eritip sürüyoruz. Yada daha mantıklısı hazır çikolata sosu yapıp döküyoruz.Ben bu sefer bitter çikolatayı eritip yaptım onunda farklı bir tadı oldu fakat çikolata sosu daha çok yakışıyor.Tercih sizin.




Ekler pastamızı dolapta bir gece bekletirseniz daha güzel oluyor hiç olmazsa 2 saat bekletmekte fayda var.
*Eklerler pişerken fırının kapağını kesinlikle açmayalım açarsak hamur çöker bu çok önemli.Pişip pişmediğini fırın camından kontrol edelim.
Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin .Biraz uğraştırıcı ama değiyor :)))


Önümüzdeki günlerde size çok basit bir tarifle profiterol sunacağım inşALLAH.


Sevgili balpare blogunda Sevgiliye özel yemekler etkinliğinin startını verdi.Çok güzel bir etkinlik olacağı şimdiden belli :)Heyecanla bekliyorum tüm tarifleri.


Ayrıca tatlı faliyet pişir-yorumla-kazan devam ediyor ben böreğimi yaptım bile:)


Sevgilerimle...






25 Ocak 2011 Salı

FIRINDA TAVUKLU MANTARLI KREP




Bazı yemekler vardır yapım aşamasıda yemesi kadar zevkli işte o yemeklerden biri Fırında tavuklu mantarlı krep .Bu yemeği yaparken çok eğleniyorum ben  nedense:)
Özel günlerinizde, davet sofralarında sunumu ve lezzetiyle göz doldurucak bir lezzet.Bu yemeği seneler önce bir arkadaşımın iftar sofrasında tatmıştım ilk.Arkadaşım bu yemeği kuşbaşı etle yapmıştı gerçekten öylede nefis oluyor.Ama benim tercihim beyaz et ve mantardan yana oldu .
Krep hazırlaması bazılarına göre zor olabiliyor ama pratiğini alınca gerçekten çok kolay. Krep tarifi için buraya bakabilirsiniz.Hamurun kıvamı çok önemli ne çok sulu nede çok koyu olucak akıcı kıvamda bir hamur olması gerekki tavaya aldığınızda kendi kendine yayılsın.Bunun için özel krep tavaları var onlarla yapımı dahada basit BİM markettten 5 tl gibi bir fiyata almıştım rastlarsanız kaçırmayın derim.


                                                  FIRINDA TAVUKLU MANTARLI KREP
Malzemeler


krep için

  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı süt(su)
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu(opsiyonel)
  • tuz
  • sıvı yağ
iç harcı için

  • yarım kilo tavuk kuşbaşı(gögüs kısmından)
  • 250 gr mantar
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber,kekik
  • sıvı yağ
Üzeri için

  • kaşar peyniri
  • salça
                        Hazırlanışı


Krep için tüm malzemeleri topak olmayacak şekilde karıştırıyoruz.Bir mikser yardımıyla yaparsanız daha iyi olur.Yağladığımız tavamıza birer kepçe olucak şekilde döküp yaydırıyoruz.Önlü arkalı pişiriyoruz.Süt yerine sadece su yada yarı su yarı süt kullanabilirsiniz.
Bir tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğradığımız soğanı ilave edip güzelce kavuruyoruz.Salçasınıda ilave edip kuşbaşı tavuk,ince doğradığımız mantar ve biberi ilave edip soteliyoruz.Tuz ve baharatlarını ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.
Hazırladığımız kreplerin ortasına tavuklu mantarlı iç harcımızdan koyup kapatıyoruz.(resimdeki gibi)
Hazırladığımız krepleri ısıya dayanıklı bir fırın kabına alıyoruz.Salçalı su hazırlayıp üzerlerine gezdiriyoruz.(salçalı su miktarı çok olmasın )birer ince dilim kaşar peynirinide üzerlerine yerleştirip 200 derecede ısıtılmış fırında  kaşar peynirleri eriyene  kadar tutuyoruz.Sıcak sıcak servis ediyoruz.


Benden notlar:)
* Salçalı su; 1 yemek kaşığı salça ,1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve 1.5 su bardağı sıcak suyu karıştırarak elde ediliyor.
*Hazırladığımız yemeğimizi buzdolabında bekletip servise yakın fırına verirsek daha pratik oluyor.
Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...


**********************************************************
Bugün İstanbul'a kış geldi:)))
sonundaaaaa
birde kar gelirse tam olucak :)
sevgilerimle...

22 Ocak 2011 Cumartesi

BULGUR SALATASI


Yeşilliklerle bakliyatları buluşturmak son zamanlarda oldukça tercih edilen salatalardan oldu.Sağlıklı beslenmek adınada oldukça iyi bir tercih bencede .Bakliyatlı  salatalar tek başlarına bile bir öğün yerine geçebiliyor.Hem doyurucu hemde lezzetli.

Bu tür salataları hertürlü bakliyatla yapabiliyoruz tabi damak tadına uyarmı tartışılır ama Yeşil mercimekle yaptığım salatamda çok güzel olmuştu .Yeşil mercimek salatası ve diğer salata tariflerim için buraya bakabilirsiniz.

Bu seferki tercihim  ise bulgurdan yana oldu.Benim gibi bulgur pilavını ve kısırı seviyorsanız kesinlikle deneyin derim.

BULGUR SALATASI
Malzemeler
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • kıvırcık veya göbek salata
  • 2 adet havuç
  • 4 sap taze soğan
  • maydanoz
  • 2 adet salatalık
  • limon
  • sıvı yağ,tuz 
Hazırlanışı
Bulgurları güzelce yıkayıp suyunu süzdürüyoruz.Teflon bir tencerede üzerini biraz geçicek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.Kıvırcık,maydanoz ,taze soğan ve salatalığı ince ince doğruyoruz.Havuçları rendeliyoruz.Ilınan bulgurumuzu ve yeşillikleri genişçe bir kaba alıyoruz.Sıvı yağ ,tuz ve limon suyunu ekleyip harmanlıyoruz.Salatamız servise hazır.
Afiyet olsun.


16 Ocak 2011 Pazar

ÇİKOLATALI PORTAKALLI KEK



Bu keki balpare blogunda gördüğümden beri yapmak için fırsat kolluyordum kısmet bugüneymiş.Genelde portakallı kek yaptığım zaten sade kek yapardım altın sarısı rengi ve mis kokusuyla tadına doyum olmazdı.İlk defa kakaolu çikolatalı portakallı kek denedim kekin güzel olacağından hiç kuşkum yoktu .Öylede oldu abartmıyorum gerçekten nefisssss bir kek oldu.Kesinlikle denemenizi öneriyorum.

Fotoğraftaki kek hepimizin evde yaptığı basit bir kek gibi gözüksede tarifte kullanılan portakalın bütün olarak haşlanıp püre haline getirilip kullanılması portakalın bütün aromasının keke geçmesini sağlıyor.Hemde acılık olmadan.Tarifin orjinaline sadık kalmaya çalışsamda bir iki ufak değişiklik yapmadanda duramadım yine:) Tarif için balpareye teşekkür ediyorum orjinal tarif için buraya bakabilirsiniz.

Hani derler ya bir taşla iki kuş vurdum diye bende öyle yapıyorum ve bu kekimi mandalin çıkmazı blogunun ev sahipliğini yaptığı mandalinalı portakallı lezzetler etkinliğine ve sevgili balparenin  düzenlediği pişir-yorumla-kazan etkinliğine gönderiyorum.


                                                ÇİKOLATALI PORTAKALLI KEK

Malzemeler
  • 4 adet yumurta(oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı şeker
  • 1su bardağından iki parmak eksik koyu ayran
  • 125 gr tereyağı
  • 1 kahve fincanı damla çikolata
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket (25 gr) kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı ceviz (ince çekilmiş)
  • 1 adet iri portakal
  • 1 paket hazır  glazür çikolata yada çikolata sosu
Hazırlanışı


Portakalı güzelce yıkayıp derin bir tencerede üzerine çıkıcak kadar su doldurup sarı suyu çıkana kadar haşlıyoruz.Bu işlemi üç kez tekrar ediyoruz (Yani sarı suyu çıktıkça döküp yerine temiz su koyup tekrar haşlamaya bırakıyoruz.)Suyunu süzüp iri parçalara bölüp robottan geçirip püre yapıyoruz.

Diğer tarafta tereyağını eritiyoruz.Damla çikolatalarıda benmari (kaynayan suyun üzeri)usulü eritip erimiş tereyağı karıştırıp ılınmaya bırakıyoruz.

Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz.Portakal püresi ,koyu ayran ,ceviz ve margarin çikolata karışımını ilave ediyoruz.Başka bir kapta harmanladığımız un,kabartma tozu ,vanilya ve kakao karışımınıda ilave edip karıştırıyoruz.

Yağladığımız kek kalıbımıza hamurumuzu döküyoruz.Biraz koyu kıvamlı bir hamur oluyor.Benim kek kalıbıma bu malzeme çok geldi bende kalan hamuru muffin kağıtlarında pişirdim.Fırınımızı önce 180 dereceye ayarlayıp sonra kek kabardıkça dereceyi yavaş yavaş düşürmenizi öneririm böylece içi çiğ kalmadan güzelce pişiyor.

Fırından çıkardıktan sonra kalıbı  bir tabağa ters çevirip üzerine bir mutfak havlusu örtüyorum böylece kek hem kurumuyor hemde kalıptan kolay çıkıyor.

Soğuyan kekimizin üstüne 1 paket dr oetker glazür bitteri üzerindeki tarife göre hazırlayıp döküyoruz.İsterseniz çikolata sosu da kullanabilirsiniz.Ama çikolata glazürü özellikle tavsiye ediyorum çok yakışıyor.

Kekimiz servise hazır afiyet olsun...

11 Ocak 2011 Salı

TEL ŞEHRİYELİ TAVUK SALATASI


Değişik salatalar denemek her zaman cazip gelmiştir bana ama iş tavuklu salatalara gelince biraz düşünürdüm.Çünkü soğuk tavuk yemek pek hoşuma gitmezdi .Bu salatada tavuk soğuk ama tadı beni hiç rahatsız etmedi nedense .Belkide  üzerine serptiğim bol kırmızı biber ve cevizdendir nedersiniz?


 TEL ŞEHRİYELİ TAVUK SALATASI


Malzemeler

  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 1 adet haşlanmış tavuk gögsü
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1  su bardağı ceviz
  • tuz,kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak

    Hazırlanışı



    • Tel şehriyeleri teflon tavada kısık ateşte rengi dönene kadar kavuruyoruz.
    • Kavrulan şehriyelerin üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 su bardağı su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
    • Haşlanmış tavuk etlerini didikleyip ılınan şehriyelerin içine ilave ediyoruz.
    • Diğer tarafta yoğurt ,mayonez ve sarımsak birleştirilerek sos hazırlanır.
    • Tel şehriyeli tavuk,yoğurt sosu ince çekilmiş cevizin yarısı ve tuz harmanlanır.
    • Üzeri bolca kırmızı biber ve ceviz ile süslenir.


    Afiyet olsun...

    GÜLÜMSETEN ÖDÜLÜM:)

    Çok güzel bir ödül aldım yine gülümseyerek:))) Sevgili Aynur'a ödülünü benimle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum.Bende bu ödülü gülmeyi seven tüm bloggerlara armağan ediyorum.

    Sevgilerimle:))))




    7 Ocak 2011 Cuma

    Nesfitli Bisküvi

    Sevgi söze dolarsa dua olur,dua Allaha ulaşırsa nur olur,aynı yolda birleşen dualarımızın nura dönüşüp Rabbimize ulaşması dileğiyle...

    Cumanız mübarek olsun.

    Dikkat bu  reklam içeren bir posttur:)))


    Fikri mühimden gelen Nestle Nesfit Kırmızı Meyveli geçde olsa elime ulaştı.Nesfit kırmızı meyveli  gerçekten kahvaltılık gevrekler arasında en güzeli diyebilirim.


    İçinde ki kurutulmuş çilekleri kızım sildi süpürdü hala daha paketin içinde çilek arıyor:)))Gerçekten kokusu ve tadıyla muhteşem kesinlikle tavsiye ederim.


    Mühim kampanya için,
    Kahvaltıda yemenin dışında neler yapabileceğimi düşünürken Peçeteden notlar da gördüğüm bisküviler geldi aklıma ve peçetenin tarifinden yola çıkarak Nesfitli bisküviler yaptım.
    Diyet yapanlar için mükemmel bir seçim olabilir .Çünkü kalorisi çok az beyaz un yerine kepekli unda kullanabilirsiniz.
    Tadına gelince düşündüğümdende güzel oldu diyebilirim .
    Nestle Nesfitin içindeki kırmızı meyveler çok güzel bir aroma kattı.Tadı tuzluya daha yakın sanki ama şeker oranı arttırılıp şekerli atıştırmalıklarda yapabiliriz.







    Nestle Nesfitli Bisküvi


    Malzemeler

    • 2 su bardağı Nesfit kırmızı meyveli
    • 1 çay kaşığı şeker
    • 1 çay kaşığı karbonat
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 70 gr margarin
    • 1 yemek kaşığı yoğurt(tepeleme dolu)
    • 1 çay kaşığının ucu ile karabiber(isteğe bağlı)
    • 1 su bardağı un
                                                                                                          Hazırlanışı


    *Nesfit kırmızı meyveli robotta iyice öğütüldükten sonra içine un,tuz,şeker,karbonat katılıp karıştırılır.


    *Küp küp doğranmış margarinde ilave edilerek tekrar robotton geçirilip malzemelerin birbirine karışması sağlanır.


    *En son olarak yoğurt ve çay kaşığının ucu ile karabiber eklenir.(isteğe bağlı)


    *Ele yapışmıyacak bir hamur kıvamına getirilir.


    *Hamur 5 mm inceliğinde açılır istediğimiz şekilde kesilir.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.


    *200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10-15 dk pişirilir.








    Benden notlar:)

    İçinde yumurta yok o yüzden hemen bayatlamıyor.
    Hamur ince açılırsa çıtır çıtır bir bisküvi biraz daha kalın açılırsa daha yumuşak bir bisküvi oluyor.İki türlüde denedim.
    Karabiberi çay  kaşığın ucuyla koyduğum için tadında pek bir değişiklik olmuyor.Hatta karabiber olduğu hiç farkedilmiyor.



    Fikri mühime buradan bir kez daha teşekkür ediyorum bizleri bu güzel ürünle tanıştırdığı için.Hala fikri mühimli değilseniz buraya buyrun


    Dualarda buluşmak dileğiyle mutlu hafta sonları...

    6 Ocak 2011 Perşembe

    PATATES KAFA


    İşte karşınızda Patates  kafa:))


    Yinemi çocuklar için dediğinizi duyar gibiyim ama napıyım bu seferde bulgur pilavı yedirme operasyonu düzenledim:)))


    Bulguru  kızım  bebekken çorbalarına katıyordum ama ne yazık ki büyüdükçe yememeye başladı.Oldukça faydalı olan bu nimetten mahrum kalsın istemedim ve aklıma böyle bir fikir geldi.


    Tabi başarılıda oldum.


    Gözünü ağzını derken tabağı bitirdi:))


    Bulgurun lif içeriği oldukça yüksek ,folik asit bakımından oldukça zengin,bağırsak ve kalp damar sağlığınada koruyucu etkisi var .

    Ana fikir benden malzemeler size kalmış saçı için kıvırcık salata kullanılabilir.Gözleri için yumurta kulakları için domates vs.. bu liste böyle uzar gider.


    Yemek seçen çocuklara bol iştahlı günler  annelerine  bol bol sabır diliyorum:))))
    Sevgiler...

    3 Ocak 2011 Pazartesi

    PATATES ÇORBASI

     Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
    "iki kişilik yemek üç kişiye yeter Üç kişilik yemek ise, dört kişiye yeter"
    Ebû Hureyre radıyallahu anh Buhârî


    Soğuk kış günlerinde sıcacık bir kase çorbaya kim hayır diyebilir ki?


    Helede bu çorba bol karabiberli mis gibi patates çorbasıysa :)


    Bu ara bu çorba benim mutfağımda sık pişer hale geldi. Hem pratik bir çorba ,hem çok bereketli , hemde oldukça lezzetli .


    İsterseniz yarı yarıya tavuksuyuylada hazırlayabilirsiniz.Ama benim denemelerim ve ev ahalisinin tercihi sadesinden yana :)


    Patates çorbasının pek çok yapılış şekli var bence bu en basit olanı işte tarifi...


    PATATES ÇORBASI


    malzemeler

    • 2 adet orta boy patates
    • 1 adet orta boy havuç
    • 1 yemek kaşığı un
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 yemek kaşığı tereyağ
    • 2 lt su
    • tuz,karabiber
    Hazırlanışı

    • Patates ve havucu rendeleyin.
    • Bir tencerede tereyağı sıvı yağ ile birlikte kısık ateşte eritin.
    • Üzerine unu ilave edip hızlıca karıştırın .(un  çok kavrulmasın)
    • Kavrulmuş una rendelediğimiz patates ve havuçları ilave edin 2-3 dk kadar kavurun.
    • Karışımın üzerine suyu ilave edin önce 1.5 litre su ekleyin kıvamına göre 2 lt tamamlayın.
    • Tuz ve karabiberinide ilave edip kaynayınca ocağın altını kısın patates ve havuçlar iyice pişene kadar pişirin.
    • İlk sıcaklığı çıkınca blendırdan geçirin.Servis etmeden öncede taze çekilmiş karabiber ilave edin.

    Benden notlar:)



    Çorbayı tavuksuyuyla yaparsanız yağ oranını azaltın.
    Çorba durdukça koyulaşmıyor o yüzden fazla su eklemeyin.
    Bol karabiber eklemeyi unutmayın:)


    Afiyet olsun...


    Selam ve dua ile ...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...