29 Haziran 2011 Çarşamba

KÖZLENMİŞ PATLICAN İLE KARNIYARIK

Düşündümde biz Türklerin en sevdiği yemekler arasında galiba karnıyarık şu ana kadar sevmeyen birine hiç rastlamadım.Sadece patlıcan yağda kızartıldığı için yaz günleri biraz ağır oluyor ama onunda çaresi var.Hemde bildiğiniz karnıyarıktan çok çok lezzetli ve hafif bir kere denediniz mi vazgeçemeyeceksiniz:)
Tarif bildiğiniz klasik karnıyarıkla aynı tek fark patlıcanları kızartmak yerine közlüyoruz.Patlıcanları közlemek için aygazın üstünde kullandığımız közmatikler ideal.Biber patlıcan ne varsa közleyebiliyoruz hatta kışın kestaneyi bile onda pişiriyorum.
KARNIYARIK 
Malzemeler
  • 4 adet patlıcan 
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • maydonoz
  • 4-5 adet sivri biber
  • 3 adet domates
  • tuz,karabiber
  • sıvı yağ

Hazırlanışı:
Patlıcanları yıkayıp bir kaç yerinden çatalla deliyoruz.Közlenmesi için aygazda ısıttığımız közmatiğimizin üzerine koyup çevire çevire közlüyoruz.Közmatiğimiz yoksa fırında ya da ocağın üzerindede közleyebiliriz.Burda dikkat etmemiz gereken patlıcanları etli ve iri boy seçmemiz çünkü közleyip kabuklarını soyduğumuzda patlıcanlar oldukça ufalıyor.
Patlıcanlarımız közlenirken bizde iç harcımızı hazırlıyoruz.
Soğanı küp küp doğrayıp az sıvı yağ koyulmuş tavada kavuruyoruz.Soğanlar pembeleşince kıymayı ilave ediyoruz.İnce ince doğradığımız 2 adet sivri biberide ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Kıyma kavrulmaya başlayınca salçasını ilave ediyoruz.Tuz ve karabiberi ekliyoruz.En son ocaktan indirmemize yakın ince kıyılmış maydonozu ilave edip ateşten alıyoruz.Soğuması için bir kenara alıyoruz.
Közlediğimiz patlıcanların kabuklarını soyup fırın tepsisine diziyoruz.İçlerini bir kaşık yardımıyla açtırıp hazırladığımız kıymalı harçtan koyuyoruz. Bir taraftada bir kasede salçayla kaynamış suyu karıştırıp bekletiyoruz.En son üzerlerine dilimlediğimiz domates ve biberleri koyup hazırladığımız salçalı suyu üzerine gezdirip 200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Malzemelerimiz pişmiş olduğu için üzerinde ki domates ve biberlerin pişmesi yeterli olucaktır.
********************************************************
Bendeniz gibi patlıcan severler için süper bir yemek:)
Denemek isteyenlere şimdiden afiyetler olsun...



10 yorum:

  1. Patlıcanan bayılırım canımm benim hem de közde olması çook hafif yanı kızartma gibi cok yaglı degıll harıka valla..Tam bana göre...Annemin de karnıyarıgı cook guzel olur neredeyse ıkı yıldır ısteyıp duruyorumm zahmetı cook dıyor üşeniyor yapmıyor...En sonunda ben kendım yapacağımm yaa :D hehehe canımm bnmm pamuk ellerine sağlıkkkk

    YanıtlaSil
  2. En çok sevdiğim yemek yanınada pirinç pilavı:)))

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık. ben de yaz kış patlıcanları hiç kızartmam. fırınlayıp öyle yaparım kızartmalı tüm yemekleri. hatta geçen gün kabak karnıyarığı da kabakları fırınlayarak yaptım. çok hafif oluyor ve bence lezzetinden birşey kaybetmiyo.

    YanıtlaSil
  4. Bence de süper,eline sağlık canım.Yağda kızartma yerine bu şekliyle daha sağlıklı ve hafif.Ayrıca lezzetli de.Ben musakkayı da fırında kızartarak yapıyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Canım patlıcana aşığım ellerine sağlık enfes olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. canım,
    bu çok iyi fikir gerçekten, közlenmiş patlıcan başlıbaşına bir lezzet, kıymalı sos ile buluşunca dayanılmaz bir tat olmuştur, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık muhteşem olmuş:)
    sevgiler
    yemekbirask.blogspot

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Kızartılmadan közlenerek yapılması çok daha güzel.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. of of ne güzelde olur ya

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...