30 Aralık 2010 Perşembe

NEŞELİ KURABİYELER

GÖTÜR BUNLARI GİDERKEN

Canım eski yıl;giderken götürmeni istediğim birkaç şey var. Birkaçtan fazla aslında
Bütün kötü anıları alıp götürsen diyorum...

Televizyon izlediğim,gazete okuduğum sabahların çoğunu alsan...


Kalbimin kırıldığı ve kalp kırdığım...


Beklediğimin karşılığını bulamadığım,benden beklenenin karşılığını veremediğim.


Adımın geçtiği kötü satırlara gözümün değdiği...


Gücendiğim ve gücendirdiğim...


"Keşke görmeseydim" dediğim...


"Keşke söylemeseydim" dediğim...


"Keşke yazmasaydım" dediğim...


İşte bunların olup bittiği bütün öğle sonralarını alıp götürsen...


İclal Aydın ( ''Götür bunları giderken '' adlı yazısından alıntıdır)



                                                               NEŞELİ KURABİYELER




Bir yılı daha uğurluyoruz Tatlı ve acı anılarıyla beraber .Zaman öyle hızlı akıp geçiyor ki  hızına yetişmek mümkün değil önemli olan zamanı iyi değerlendirmek.Zamanı iyi değerlendirmek diyince aklıma çocuklarla birlikte geçirilen zaman geliyor.


İşte yapım aşamasında çok eğlenceli vakit geçirdiğimiz bir kurabiye tarifi 


Tarifin ana kuralı çocuklarla birlikte yapılması:)


Ham  maddesi  sevgi...


Çocuklarla kurabiye yapmanın bedeli  ise paha biçilemez:))))


                                                        NEŞELİ KURABİYELER




Gerekli malzemeler


  • 1 paket margarin(oda sıcaklığında)
  • 1.5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı un 
süslemesi için


  • süsleme glazürü yada icing





HAZIRLANIŞI
*Oda sıcaklığında bekletilmiş margarin ve pudra şekeri güzelce çırpılır.


*Bu karışıma yumurta ,vanilya ,kabartma tozu ve un eklenir.


*Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.


*30 dk oda sıcaklığında hamur dinlendirilir.


*Merdane yardımıyla bir parmak kalınlığında açılan hamur şekilli kalıplarla kesilir.


*150 derecelik fırında pişirilir.


Benden notlar:)


Unu yavaş yavaş ilave edelim un miktarı unun kalitesine göre değişebilir.Unu birden dökersek hamuru toparlayamayız.


Kurabiyeleri fırından üzeri beyazken çıkarın.


Hamuru dinlendirmeyi kesinlikle unutmayın :)

Veee geldik işin en eğlenceli yerine,


Minik eller eşliğinde kurabiyelerimizi 
süslemeye:))


Kurabiyelerimiz iyice soğuduktan sonra süsleme glazürünü üzerindeki yazan talimatlara uygun olarak hazırlayıp
kurabiyelerimizi  istediğimiz gibi süsleyelim .


Süsleme glazürü kullanmak istemeyenler evde icing hazırlayıp 
yada çikolatayı benmari usulü eritip süsleyebilirler.







Yeni bir yıl yeni bir başlangıç ,


Sağlık,mutluluk,huzur,barış ,sevgi hep yanıbaşınızda olsun...



Tüm kötü anılarınız  eski yıl ile birlikte giderken, sevdikleriniz gönlünüzden hiç gitmesin...


Herşey gönlünüzce olsun.

Sevgilerimle...


28 Aralık 2010 Salı

SOĞAN KRAKER & LAVAŞ KRAKERLER






Uzun kış gecelerinde çayın yanına atıştırmalık bir şeyler kim istemez ki?
Soğan krakerler bunun için oldukça uygun hatta beş çayında gün sofralarında bile yapabileceğiniz daha çok fazla kişinin keşfetmediği bir tarif .Soğan krakerlerin orjinali burada ama ben kendime göre uyarladım tabi yine :) özellikle yabancı sitelerden denediğim tariflerde mutlaka kendimden bir şeyler katıyorum.Bu seferde orjinalinde sade olan tarife baharat ekledim .Birde yeşil biber yerine kırmızı biber kullandım.İlk denememde yarım ölçüde yaptım ondanda yedi sekiz adet soğan kraker çıkıyor.




SOĞAN KRAKER&ONİON CRACKERS


. 2 su badağı un
 .1/4 su bardağı ılık su
. 4 çay kaşığı susam
.Yarım su bardağı sıvı yağ
.4 çorba kaşığı margarin yada tereyağı
.2 adet büyük boy soğan
.1 çay kaşığı kabartma tozu
.1 adet kırmızı biber(kapya)
.2 tatlı kaşığı şeker
. 1tatlı kaşığı kekik
. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
.tuz
















                              HAZIRLANIŞI


Büyük bir kapta un ,susam, kekik,kırmızı pul biber, ince doğradığımız soğanın yarısı ,tuz,şeker,kabartma tozu ,sıvı yağ,erittiğimiz tereyağ ve ince ince doğradığımız kırmızı biber karıştırılır.

1/4 su bardağı ılık suda eklenip yoğurulur.Çok yumuşak kıvamlı bir hamur oluyor.

Üzerine nemli bir bez örtüp 30 dk dinlendiriyoruz.
Daha sonra kalan soğanıda hamurumuza karıştırıp yoğuruyoruz.

Elimizle yada bir su bardağıyla kesip şekil veriyoruz.

Yağlı kağıt serdiğimiz  tepsimize yerleştirdiğimiz hamurlarımızın üzerlerini bir çatal yardımıyla deliyoruz.


200 dereceye ayarlanmış fırınımızda yaklaşık 15-20 dk da pişiyor.




İster ılık ister soğuk servis edebilirsiniz.                      



                         


KIYIR KIYIR BİR LEZZET :))))










Benden notlar:)


Soğan krakerlerin hamuru biraz cıvık bir hamur oluyor endişelenmeyin eğer un ölçüsü az gelirse elinizle şekil vericek kıvama gelene kadar un ilave edebilirsiniz.Ama dikkat edelim yumuşak bir hamur olucak.


Tuz miktarına dikkat edelim çok fazla tuz kaldırmıyor .Yağ oranınında fazla olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın hiçte yağlı olmuyor yağ  krakerlerin kıyır kıyır olmasını sağlıyor. 
Soğan olarak ben beyaz soğan kullandım .Tarifin orjinalide kırmızı soğanla çok daha lezzetli olacağını söylüyor.









SIRADA LAVAŞ KRAKERLER :))))))))






 Hem kendimizin hemde çocuklarımızın seveceği bu lavaş krakerleri sevgili Sarkaçın blogunda gördüğüm günden beri yapmak için fırsat kolluyordum.Nihayet akşam artmış iki lavaş yufkasından denedim .Sonuçta çıtır çıtır atıştırmalıklar çıktı ortaya .


Yufkaların bir kısmını Sarkaçın yaptığı şekilde bir kısmınıda kendi uydurduğum bir şekilde denedim ikiside nefis oldu diyebilirim.Baharatlı cipsleri sevenler üçgen şekilde kesip baharatlarla sosladığım lavaşları mutlaka denesinler.Yok ben daha çok kraker tarzı birşeyler istiyorum derseniz  diğer seçenekte çörekotlu ,susamlı krakerler sizin için ...


 LAVAŞ KRAKERLER 




  • 2 adet hazır lavaş yufkası
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • susam,çörekotu ve tuz
Hazırlanışı


Yufkalar küçük lokmalar halinde kesilir.Üzerlerine ince bir tabaka mayonez sürülüp çörek otu ve susam serpilir.Arzuya göre tuzda sepebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hazırladığımız krakerleri yerleştiriyoruz. 200 derecede 10 dk da pişiyor. Ama yakmamak için gözünüz üstünde olsun:)




            











                                               BAHARATLI LAVAŞ KRAKERLER


  • 2 adet hazır lavaş yufkası
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Kekik,kırmızı pul biber ,tuz
Hazırlanışı
Lavaş yufkaları lokmalık üçgenler şeklinde kesilir.Bir kasede mayonez ,kekik,kırmızı biber ve tuz karıştırılır.
Hazırladığımız sosu lavaşların üzerine sürüp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.200 derecede 10 dkda servise hazır.Yoğurt sosuyla servis edebilirsiniz.


Yapıp deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.




SEVGİLERİMLE...

24 Aralık 2010 Cuma

MAKARNA SALATASI


Sevgi söze dolarsa dua olur,dua Allaha ulaşırsa nur olur,aynı yolda birleşen dualarımızın nura dönüşüp Rabbimize ulaşması dileğiyle...
Cumanız mübarek olsun.


Sofralarımızın vazgeçilmezi makarna bu seferde salata olarak karşınızda, az malzemeyle süper bir lezzet .Çay saatleri içinde oldukça uygun  dilerseniz sizde benim gibi portakal kaselerindede servis edebilirsiniz işte tarifi...


MAKARNA SALATASI
Malzemeler

  • yarım paket  makarna
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet salatalık
  • 1 büyük kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • sarımsak


                                                                                                                   HAZIRLANIŞI

  • Makarnalarımızı tuzlu suda haşlıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.
  • Havuç ve salatalıkları rendeliyoruz.
  • Büyükçe bir kapta yoğurt ve mayonezi karıştırıyoruz.İçine ezdiğimiz sarımsakları ,rendelediğimiz havuç ve salatalığı katıyoruz.
  • En son olarak makarnalarıda hazırladığımız bu karışıma ilave edip güzelce harmanlıyoruz.
  • Soğuk olarak servis ediyoruz.
Afiyet olsun...

Diğer salata tariflerimi görmek isterseniz burada



Dualarda unutulmamak dileğiyle mutlu hafta sonları ...

21 Aralık 2010 Salı

Karnıbahar köftesi&Karnıbahar böreği ve Karnıbahar yedirme operasyonu:)




Geçen akşam oğlumla aramızda geçen konuşma aynen şöyle 
Oğlum;
Anne bu ne köftesi ?
Ben ;
söyleyemem yede gör :))

Oğlum, bir tane karnı bahar köftesini yer ve devam eder ;

Anne bak doğruyu söyle bu ne ?

Ben ;
Karnıbahar köftesi oğlum:)))

Oğlum;
Anne yaaaa 
:))))))



Karnıbahar köftesi müthiş yoğurt sosu ile buluşuyor ve karnıbahar yemeyen aile bireylerine bile karnıbahar yedirtiliyor işte tarifi...
Beşamel soslu karnıbahar tarifim için buraya    çorba için buraya bakabilirsiniz.

KARNIBAHAR KÖFTESİ

Gerekli malzemeler
  • 1 adet küçük karnıbahar
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un
  • maydonoz
  • 1  adet kuru soğan
  • tuz,karabiber,kimyon ,nane
  • üzeri için galete unu
  • kızartmak için sıvı yağ

                                                            HAZIRLANIŞI

  • Karnıbaharlar çiçeklerine ayrılıp haşlanır.
  • Haşlanan karnıbaharlar püre haline getirilir.
  • 1 adet kurusoğan rendelenir .Maydonozlar ince ince doğranır.
  • Yumurta,rendelenmiş soğan,maydonoz, un,tuz ve baharatlar güzelce harmanlanır.
  • Karnıbaharlı harcımız şekil vericek kıvama ulaşana kadar un ilavesi yapılır.
  • Köfte şekli verir galete ununa bularız.
  • Şekil vermekte zorlanıyorsak elimizi ıslatıp şekil vermemiz daha kolay olucaktır.
  • Teflon tavada az sıvı yağda orta ateşte önlü arkalı kızartırız.
  • Burada dikkat ediceğimiz nokta köftelerin yassı olması çok kalın olmaması aksi halde içleri çiğ kalır.
  • Sıcak sıcak yoğurt sosu ile servis ederiz.
Yoğurt sosu
  • 1 kase yoğurt
  • nane,tuz,kırmızı pul biber
  • sarımsak
  • Bütün malzemeler birleştirilir güzelce çırpılır.


                       **********************************************************
Anne karnıbahar sevdirme işlemlerine devam eder ve karnıbahardan börek yapmaya karar verir .
Oğlan okuldan gelir içeriyi saran miss gibi börek kokusunu içine çeker 
anne ne pişirdin ? diye sorar :)
Anne cevap verir ;
Börek oğlum:))
İşte ikinci karnıbahar yedirme operasyonum  ve tarifi...

Bu börek daha önce yapıldımı bilmiyorum ama tarifi buradaki tarifimden esinlenerek yaptım.

 KARNIBAHAR BÖREĞİ
  • Haşlanmış karnıbahar (yarım kilo kadar)
  • 3-4 adet taze soğan
  • maydonoz
  • 1su bardağı beyaz peynir yada kaşar peyniri
  • 2 yumurta(sarısının biri üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un


                   HAZIRLANIŞI




  • Haşlanmış karnıbaharlar püre haline getirilir.
  • İçerisine ince kıyılmış soğan ve maydonoz ilave edilir.
  • Un ,yumurta (sarısının biri ayrılır)sıvı yağ ve kabartma tozu eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye yayılır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • çörek otu serpilir 200 derece fırında pişirilir.
  • sıcak sıcak servis edilir.
Yanına güzel bol köpüklü bir ayran yada sıcacık bir çayla servis edilir .:)))

veee

MUTLU SON
Karnıbahar yedirme operasyonu başarıyla tamamlandı.
Karnıbahar köftesi ve böreği afiyetle yenildi.

Daha kırmızı mercimek çorbasının içine brokoli kattığımdan haberleri yok:)))

Yemek yemeyen tüm çocuklara bol iştahlı günler ve Annelerine sabır diliyorum:))

SEVGİLERİMLE...

15 Aralık 2010 Çarşamba

KOKOŞ KURABİYE


Bu ara kurabiye ve pastalarla epey uğraştım.Bunlarda en son yaptığım kokoş kurabiyeler.Kokoş kurabiye ismini ben koydum çünkü oldukça süslü bir kurabiye bence:))


 Kurabiyeleri hindistan cevizi ve pasta şekerlemesiyle süsledim ben siz dilerseniz fındık yada cevizlede süsleyebilirsiniz.Hatta kurabiyeleri kakaolu yapıp beyaz çikolata sosunada batırabilirsiniz bu sizin hayal gücünüzle alakalı birazda.



Bu kurabiyelerin en güzel yanı  pişirip sosa batırmadan buzlukta muhafaza edebiliyorsunuz. Canınız istediğinde çıkartıp çikolata sosuna batırıp servis edebilirsiniz.Çayınız demlenene kadar kurabiyeleriniz hazır oluyor.
Biz hanımların kurtarıcı tariflerinden yani:)


Ağızda dağılan muhteşem çikolata sosuyla lezzetine lezzet katan bu nefis kurabiyeleri  denemek isterseniz işte tarifi...




                                                   KOKOŞ KURABİYE






Malzemeler
  • 1.5 su bardağı mısır nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 su bardağı un
  • 1paket margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için
  • 1 paket çikolata sosu
  • 2.5 su bardağı süt
  • hindistan cevizi,renkli pasta şekerlemesi




      HAZIRLANIŞI
    • Oda sıcaklığındaki margarin ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
    • Üzerine yumurta , mısır nişastası, un, kabartmatozu ve vanilya katılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir .
    • Un miktarı gerekirse biraz daha arttırılır.
    •  Ceviz büyüklüğünde hamur koparılıp şekil verilir. Yağladığımız tepsiye yerleştirip 180 derecelik fırında beyaz kalıcak şekilde  pişirilir.
    • Çikolata sosu üzerindeki tarife göre hazırlanır.
    • kurabiyeler önce ılınan çikolata sosuna sonra hindistan cevizi yada pasta şekerlemesine batırılıp servis edilir.

    Herkesin kendine has her zaman yapıp tam 
    sonuç aldığı kurabiye tarifleri vardır.

    Dilerseniz kendi tarifinizi kullanarakda böyle kokoş kurabiyeler yapabilirsiniz.

    Kurabiyelerimi Sevgili Hasretin düzenlediği kurabiye etkinliğine gönderiyorum.

    Yarın Aşure günü ,
     senede bir gün olan bu mübarek günü Rabbim en iyi biçimde değerlendirmeyi nasip etsin inşAllah dualarda 
    buluşmak ümidiyle ...
    sevgiler...

    AŞURE GÜNÜNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER


    AŞURE GÜNÜ NELER YAPILMALI?

    Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]  Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hz. Âdem’in tevbesinin kabul olması, Hz. Nuh’un tufandan kurtulması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hz. İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hz. Yakub’un, oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması, Hz. Eyyüb’ün hastalıktan kurtulması, Hz. Musa’nın Kızıl denizi geçmesi, Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. 
     1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani] 
    (Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.) [Deylemi] (Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed] 
    (Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur.) [Şir’a]  
    [Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!] Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki: (Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! Çünkü bugün Aşure günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud] 
     Peygamber efendimiz, bugün bir hurmayı mübarek ağzında ıslatıp çocukların ağzına verirdi. Çocuklar, Resulullahın mucizesi olarak akşama kadar bir şey yiyip içmezlerdi. Bugün bazı hayvanların bile bir şey yemediği bildirilmiştir. Bir avcı, Aşure günü, bir geyik yakaladı. Geyik, yavrularını emzirip akşamdan sonra dönmek üzere, avcının izin vermesi için, Resulullah efendimizden, şefaat istedi. Avcı, geyiğin akşama kalmadan hemen gelmesini isteyince, geyik, (Bugün Aşure günüdür. Bugünün hürmetine yavrularımızı emzirmeyiz. Onun için akşamdan sonra gelmek için izin istedim) dedi. Bunu duyan avcı, geyiği Resulullaha hediye etti. O da, geyiği serbest bıraktı. 
     2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) 
    3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun ilmihal okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)  
    4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) (Bugün aşure ibadet) diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hakim) 
    5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) 
    6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki) 
    7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)
      8 - O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
     9- Dua Okunmalı, 10 defa şu duâ okunur: "Sübhânallâhi mil'el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş' 
     10- Namaz Kılınmalı · Aşûre gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır. · Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. 
     Namazdan sonra 100 defa: "Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ ve mâ beynehüm minen-nebiyyîne vel-mürselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn' ·
     Öğle ile ikindi arasında 4 rek'at namaz kılınır. Beher rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur. · Namazdan sonra: 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe ve 70 defa: "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym' okunur. · Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)'in hidâyeti ve kurtuluşu için duâ edilir. 
    http://www.islamiyasam.com dan alıntıdır.

    14 Aralık 2010 Salı

    ELMALI RULO


    Soğuk  çok soğuk ama karsız bir günden, hepinize sevgilerimi gönderiyorum:))))
    Yurdumun her yanı beyaz örtüye büründü ancak İstanbulda hala kar yok :(
    Oysaki küçük meleğimin gözü hep pencerede kar ne zaman yağacak diye.Heyecanla bekliyor kardan adam yapacakmış ,kar topu oynayacakmış,Botlarını giyecekmiş eldivenlerini takıcakmış vs ... 
    Çocuk işte karı sadece oyundan ibaret sayıyor:)


    Bu soğukta eve tıkılıp kalmışken yeni yeni tarifler  denemeye fırsatım oluyor.Bunlarda genelde blog arkadaşlarımda görüp beğendiğim tarifler işte o tariflerden biri Bizim pastaneden Elmalı rulo Sevgili Zinnurun birbirinden güzel tariflerini görmek için tıklayın.


    Elmalı hamur işlerine benim gibi bayılıyorsanız size deneyebileceğiniz güzel bir tarif  Elmalı rulo.  Mayalı bir hamurdan hazırlandığı için yapım aşaması biraz uzun sürüyor ama inanın buna değiyor.Hele pişerken o mis gibi elmalı tarçın kokusu yokmu sadece bu koku bile lezzetini anlatmaya yetiyor.




     ELMALI RULO




    Hamuru için

    • 1 paket kuru maya
    • 1/4 su bardağı ılık su
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • 1 su bardağından bir parmak eksik süt
    • yarım tatlı kaşığı tuz
    •  1 paketvanilya 
    • 50 gr tereyağı yada margarin
    • 3 yumurta sarısı
    • 4 su bardağı un
    iç malzemesi

    • 4- 5 adet elma
    • 1 fincan su(türk kahvesi fincanı)
    • 3 yemek kaşığı şeker
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    Üzeri için
    • 1 yumurta akı
    • iri çekilmiş fındık yada ceviz
    • 2 yemek kaşığı şeker




    HAZIRLANIŞI

    • Bir kapta ılık suyla mayayı karıştırıp 1 yemek kaşığı şekeride ekleyip 5 dk kadar mayanın kabarması için bekleyin.
    • Maya köpürünce üzerine süt ,tereyağ ,tuz ,kalan 1 yemek kaşığı şekeri ve vanilyayı ve 2 bardak unu ekleyip yoğurmaya başlayın hamur elastik bir kıvam alınca 3 yumurtayı teker teker ekleyip yoğurun .
    • 1 .5 bardak un daha ekleyip ele yapışmayacak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
    • Hamuru üzerini örterek 2 saat kadar mayalanmaya bırakın .Bu arada hacmi iki katına ulaşıcak.
    • Bu arada elmalı içi hazırlayın .Elmaları rendeleyin bir tavada bir fincan su şeker ve tarçın ekleyerek pişirin .
    • Hamur kabardıktan sonra hamuru söndürün  ve  üzerini örterek 10 dk daha bekletin.
    • Hamuru kare şeklinde açıp kenarlarından boşluk bırakarak hazırladığımız elmalı içten her tarafına yayın.
    • Rulo şeklinde sarın.Yağlanmış fırıntepsisine ek yeri alta gelicek şekilde koyup iki ucunu birleştirip halka şekli verin.
    • Üzerine 5 cm arayla bıçakla küçük çentikler atın 30 dk daha dinlendirin.
    • Halkanın üzerine çırpılmış yumurta beyazı sürün üzerine çekilmiş fındık ve şekeri serpin.
    • 175 derecelik fırında yaklaşık 30 dk da elmalı rulonuz servise hazır.
    • Dilimleyerek ılık yada oda sıcaklığında servis edin.
    Not:Unun ölçüsü değişebilir.

    Afiyet olsun...


    Mutlu ,huzurlu, sıcacık günler...

    11 Aralık 2010 Cumartesi

    ISPANAKLI MUZLU RULO PASTA ve Adsızdan gelen yoruma cevabım:)






    ISPANAKLI RULO PASTA 
    Malzemeler


    Kek için 

    • 4 yumurta
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı ıspanak püresi
    • 1 kahve fincanı süt(türk kahvesi)
    • yarım su bardağı sıvı yağ
    • yarım paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 2 su bardağı un

     Arasına

    • 1 paket muzlu puding 
    • 3 su bardağı süt
    • 2  adet muz
    Üzeri için

    • 1 poşet krem şanti
    • 1 bardak süt


     Hazırlanışı

    • Ispanaklar ayıklanır yıkanır .
    • Bir kahve fincanı süt ile birlikte rondodan geçirilip püre haline getirilir.
    • Yumurtalar mikser yardımıyla köpük olana kadar çırpılır.
    • İçerisine bir bardak toz şeker ilave edilir şeker eriyinceye dek çırpılır.
    • Sırasıyla sıvı yağ, ıspanak püresi elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenip çırpılır.
    • Yağlı kağıt serdiğimiz dikdörtgen yada kare bir fırın tepsisine hamur yayılır.
    • 200 derecede 20 dk pişirilir.(pişirme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir)
    • Pişen kekimiz yağlı kağıt çıkarılmadan sıcakken rulo şeklinde sarılır.Böylece keki rulo yaparken daha kolay şekil alır.
    • Bir paket muzlu puding üç bardak sütle pişirilir.
    • Bir poşet krem şanti bir bardak soğuk sütle hazırlanır .
    • Kekimizin kenarları düzgün bir şekilde kesilerek düzeltilir.Kenarlarından çıkanlar rondodan geçirilir.
    • Yağlı kagıtla rulo yaptığımız keki dikkatli şekilde açarız.Üzerine ılınan muzlu pudingi güzelce yayarız.Tam ortaya gelicek şekilde muzu dilimlemeden kekin boyuna göre yerleştiririz.(ben 1.5 muz kullandım)
    • Dikkatli şekilde rulo biçiminde sararız.
    • Üzerini hazırladığımız krem şantiyle kaplarız.Rondadan geçirdiğimiz kek kırıntılarını serpip muz dilimleriyle süsleriz.
    • En az 3-4 saat buzdolabında bekletip servis ederiz.
    Afiyet olsun...





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...