30 Kasım 2010 Salı

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KARNIBAHAR


Ben sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmekten yanayım.Bu nedenle kış sebzelerine ağırlık verdim bu ara ,alternatif olarak yazdan dolaba koyduğum bir kaç sebzede yok değil ama ağırlık dediğim gibi kış sebzelerinde pırasa yemek ,ıspanak börek, kereviz salata olarak  sofralarımda sık sık yerini alıyor.Karnıbahar ve lahanayıda unutmadım tabiki...


Karnıbaharı çok sevmeme rağmen kokusundan dolayı çok fazla pişiremiyorum .Özellikle yoğurtlu kızartması favorilerim arasında ama ben fırında yapmayı tercih ediyorum hemde beşamel sos ile birlikte :)


Sizde denemek isterseniz işte tarifi...


FIRINDA KARNIBAHAR (Beşamel soslu)


  • 1 adet küçük karnıbahar
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 su bardağı süt
  • yarım kahve fincanı un(türk kahvesi fincanı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz,karabiber




Hazırlanışı


Karnıbahar çiçeklere ayrılır iyice yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra haşlanmak üzere bir tencereye alınır Üzerine çıkıcak kadar su ve tuz eklenir  haşlanmaya bırakılır.Karnıbaharın suyuna bir yemek kaşığı kadar süt koyarsak hem beyaz olur hemde kötü kokusunu önlemiş oluruz.Haşladığımız karnıbaharları suyunu süzdürüp bir fırın kabına alırız.Bir tencerede tereyağını eritip üzerine unu ilave edip rengi hafif dönene kadar kavururuz.Sütümüzü çırpma teli yardımıyla yavaş yavaş ilave edip topaklanmadan muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırırız.Tuzunu ilave edip ocağın altını kapatırız.Hazırladığımız beşamel sosu karnıbaharlarımızın üzerine döküp harmanlıyoruz.Arzuya göre karabiber koyabiliriz bence çok yakışıyor. En son kaşar peyniri rendesinide üstüne serpip 200 derecede ısıtılmış fırında kaşar peynirleri eriyene kadar pişiririz.Sıcakken servis ederiz.


Afiyet olsun...






26 Kasım 2010 Cuma

KOZALAK TATLISI




Gönüller duada birleşince cumalar güzelleşir.
Dualarda buluşmak ümidi ile hayırlı cumalar...





Kozalak tatlısını uzun zamandır denemek istiyordum .Bir çok yemek blogunda farklı şekillerde uygulanmış ben evdeki malzemelerimle aklıma en çok yatan tarifi uyguladım her zamanki gibi ...


Yapımı gerçekten çok kolay şekil vermeside zevkli bir tarif.İlk yaptığım zaman tadına baktığımda kimse beğenmeyecek diye düşünmüştüm, açıkçası pişman oldum yaptığıma tabi her işin olduğu gibi onunda bir püf noktası varmış .Dolapta 1-2 saat bekledikten sonra sonuç muhteşemdi .Çocuklara çikolata yerine yedirebileceğimiz  bir alternatif .Eşimdende tam not aldıktan sonra bir dahaki sefere nasıl yapsam diye düşünmeye başladım bile:)) Bu tarifle neler yapılır neler ...
Mesela ben buğday gevreğinle yaptım mısır gevreği ve pirinç patlağınlada yapılabiliyor.Hatta bir dahaki sefere gevrekleri hafif rondodan geçireceğim .Öyle daha güzel olabileceğini düşünüyorum.


Malzemeleri birleştirip şekil verme aşamasında Minenin blogundan ,tarif için Zelihanın blogundan faydalandım .
Ama en kısa zamanda Minenin tarifinide denemek istiyorum .Orjinal tarifleri görmek isterseniz Mine ve Zelihanın bloguna bir uğrayın derim.




KOZALAK TATLISI
gerekli malzemeler(7 adet için)


  • 2 adet ülker metro çikolata
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı bal
  • yarım çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2 su bardağı buğday gevreği(kakaolu)
  • üzeri için pudra şekeri
Hazırlanışı


  • Çikolataları elimizle bir kaç parçaya bölüp büyükçe bir tencere yada tavaya alıyoruz.
  • Çok kısık ateşte içine tereyağınıda koyuparada karıştırarak eritiyoruz.
  • Çikolatalar tamamen erimeden içine gevrekleride koyup ocağın altını kapatıyoruz.
  • Balı ve cevizide ilave edip tüm malzemeleri güzelce harmanlıyoruz.
  • Limon sıkıcağının tersini çevirip içine hazırladığımız malzemeyi koyup iyice bastırıyoruz.Ters çevirip bir tabağa alıyoruz.Böylece şekli kozalağa benziyor .
  • Buzdolabında 1-2 saat bekletip arzuya göre  üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz.
Afiyet olsun...










TATLI BLOGGER ÖDÜLÜM....                                                      





Sevgili Zeliha(umut sepeti) bu güzel  ödülü bir çok blogcu arkadaşıyla paylaşmış bende onlardan biriyim burdan Zelihaya çok teşekkür ediyorum hatırlanmak güzel şey:))
Bende bu ödülü tüm izleyenlerime gönderiyorum .
Sevgilerimle...





24 Kasım 2010 Çarşamba




23 Kasım 2010 Salı

ET SOTE


 Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes kevser/2

De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir En’âm 162 



Kurban bayramının ardından etli bir tarif vermeden olmaz diye düşündüm hepinizin bildiği et soteyi birde benim tarifimle görün istedim.Rabbim kestiğimiz kurbanları katında kabul eylemiştir inşAllah.


ET SOTE
gerekli malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı doğranmış et
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • tane karabiber 
  • kekik

Garnitür olarak


  • Patates kızartması

Hazırlanışı

  • Etleri bol suda yıkıyoruz.Suyunu süzülmesi için bir süzgece alıyoruz.
  • Soğanları yemeklik doğruyoruz.Tencereye sıvı yağ koyup üzerine soğanları ilave edip kavuruyoruz.Salçasını ilave ediyoruz.
  • Biberleri ince ince doğrayıp tencereye alıyoruz .
  • Etlerimizide ilave edip kavurma işlemine devam ediyoruz.
  • Etler suyunu salıp çekince üzerine sıcak su ekliyoruz.
  • Tane karabiberleride tenceremizin içine atıp etleri pişmeye bırakıyoruz.
  • Etler piştikten sonra ocaktan indirmeden 5 dk önce tuzunu ve kekiğini atıyoruz.
  • Küp küp doğrayıp kızarttığımız patates ile etlerimizi sıcak sıcak servis ediyoruz.
Afiyet olsun...


22 Kasım 2010 Pazartesi

AYVA MARMELATI VE GARİP BİR MİM:)




Blogunu çok severek takip ettiğim arkadaşım Zeliha garip huylarımı ve yapamadıklarımı yedi maddede sıralamamı istemiş.


  • Ev kıyafetimle asla bir yere gitmem anneme bile:)
  • Ruh halim gün içinde hatta dakikalar içinde farklılık gösterebiliyor bir dakika önce ağlıyorken şimdi çok neşeli olabiliyorum .
  • Naneli şekerin beni iyileştirdiğini düşünürüm garip ama naneli şeker yemeden boğaz ağrım geçmez ilaç bile içsem.
  • Haksızlık karşısında asla dayanamam bir başkasına bile yapılmış olsa mutlaka müdahele ederim .Açıkçası karışmadan duramam.
  • İki yüzlü insanlardan nefret ederim etrafıma bile yaklaştırmam.
  • Hayvanları çok severim ama elleyemem özellikle kuşlardan çok korkarım yazın balkon kapısını açık bırakamam içeri giricekler diye :)
  • Yapmak istediğim ama  zamansızlıktan bir türlü yapamadığım bir çok tarif var hepside blog komşularımdan:)))
İlk etap aklıma gelenler bunlar aslında aklıma gelmeyen kimbilir ne garip alışkanlıklarım var aklıma gelirse eklerim tekrardan.
Fotoğraftada görüldüğü gibi  bu posttaki tarifim ayva marmelatı aslında tarif annemin bu sene ben yapmadım annem yaptı bizde afiyetle yiyiyoruz.Geçen kış ben yapmıştım bol bol yaza bile yetişmişti :)
Ayvalar annemlerin bahçeden hemde en  hormonsuzundan :)





 AYVA MARMELATI


  • 1 kg ayva
  • 1 kg toz şeker
  • 5 bardak su
Hazırlanışı


  • Ayvaların kabuklarını soyup rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz.
  • Rendelediğimiz ayvaları bir tencereye alıp üzerini geçicek kadar su ekliyoruz .Tahminen 4-5 su bardağı yetiyor.
  • Ayvalar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte  kaynatıyoruz. 
  • Suyunu süzmeden üzerine şekeri ilave edip arada karıştırarak pişiriyoruz.Eğer suyu az ise su ilave ediyoruz.
  • Marmelatımızın  renginin kırmızı olmasını istiyorsak içine bir kaç tane ayva çekirdeği atıp öyle kaynatıyoruz.
  • Ilındıktan sonra cam kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatıyoruz.
Ayva marmelatını tartlarda ve  kurabiyelerdede kullanabilirsiniz.Özellikle elma olmadığı zamanlarda kurtarıcı bir malzeme oluyor elinizin altında .Ayva mevsimi geçmeden denemenizi tavsiye ederim.


Sıra geldi garip huylarını ve yapamadıklarını blogunda yedi madde halinde sıralamasını istediğim arkadaşlarıma.

  1. Tarif kolik
  2. Deryayla
  3. Nurcandan tarifler
  4. Kemal paşa tatlısı
  5. Sende pişir
  6. Zencefil ve Tarçın
  7. Yavru kartalın pençeleri
  8. Bayram kombesi
  9. Sarkaç
  10. Cafe pepela
  11. Şule ile egeli tatlar
  12. Yeşil mutfaktan tarifler
  13. Tesettür aşktır
  14. Güncem
  15. Mutfakta Naz
  16. Banudan şımartan tatlar
  17. Limon çiçekleri
  18. Begonvilli ev
  19. Hasretli lezzetler
  20. Sevimle
Hadi bakalım şimdi sıra sizde cevaplamak isteyen arkadaşlara kolay gelsin diyorum ve bu uzunnn postu burada sonlandırıyorum :) Herkese iyi haftalar...


    16 Kasım 2010 Salı

    İYİ BAYRAMLAR:)


    HERKESE SAĞLIKLI MUTLU BAYRAMLAR DİLİYORUM...

    10 Kasım 2010 Çarşamba

    YALANCI TRAMİSU(kedi dili bisküvi ile)


    Geçtiğimiz günlerde Mergülcüğüm benden kedi dili bisküvi ile hazırlanan bir tarif istemişti.Aslında bir hafta kadar oldu bu pastayı hazırladığım ama netteki sorun yüzünden yayınlamak bugüne kısmet oldu.Hemde bir taşla iki kuş vururum misali sevgili Serapın düzenlediği Yalancı yemekler etkinliğinide aradan çıkarmış oldum:) ))
    Yalancı tramisum evdeki herkes tarafından tam not aldı .Üzerine kakao yerine çikolata sosuda kullanabilirsiniz öylede muhteşem oluyor.Mergülcüğüm inşallah geç kalmamışımdır tarif için:)
    Blog arkadaşlarımdan yine güzel bir  ödül geldi ....
    Çilekli mutfak blogunun sahibi sevgili Nesrin ve sevgili sarkaç benimle one lovely blog ödülünü paylaşmışlar burdan onlarada sevgilerimi gönderiyorum benide 
    unutmadığınız için çok teşekkürler...







    YALANCI TRAMİSU için gerekli malzemeler

    • 18 adet kedi dili bisküvi
    • 3 su bardağı süt
    • 2 yemek kaşığı un
    • 2 yemek kaşığı nişasta
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı margarin
    • 1 paket vanilya
    • 1 adet muz
    • 1 tekli paket üçü bir arada kahve
    • 1 su bardağı su
    üzeri için

    • 2 yemek kaşığı kakao 
    • çikolata parçaları ve hindistan cevizi
    Hazırlanışı

    • Sütümüzü bir tencereye alıp ocağın altını yakıyoruz.
    • un ,nişasta, şeker  ve vanilyayı ekleyip çırpma teli ile karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
    • Kaynamasına yakın margarinimizi ilave ediyoruz.
    • Çırpma teli ile karıştırdıysak topak olmayacaktır muhallebide eğer olmuşsada mikserle 2-3 dk çırpıyoruz.
    • Derin bir kasede su ile kahveyi karıştırıyoruz.
    • Baton kek kalıbına (istediğiniz başka bir kalıpda olur) strech film kaplıyoruz.
    • Alt tabana ince bir tabaka muhallebi yayıyoruz.
    • Üzerine kahveli su ile ıslattığımız kedi dili bisküvileri bir kat olucak şekilde diziyoruz.
    • Üzerine bir kat muhallebi yayıp  bir kat ince doğradığımız muz dilimlerini yerleştiriyoruz.
    • Tekrar kedi dili bisküvi koyup bu yöntemle üç kat oluşturuyoruz.En üst kat muhallebi olucak.
    • Strech film ile kapatıp buzdolabında en az 3 saat bekletiyoruz.Bir gece beklerse daha iyi olur.
    • Kalıbımızı bir tabağa ters çevirip üzerindeki strech filmi çıkartıyoruz.
    • Üzerine küçük çay süzgeci yardımıyla kakao serpip çikolata parçaları ve hindistan ceviziyle süslüyoruz.
    Bu pasta için ben slikon baton kek kalıbı kullandım siz istediğiniz bir kalıpta yapabilirsiniz.Özellikle kare borcamda yaparsanız strech film döşemeye hiç gerek yok.Ara katlarına muz yerine farklı meyve ve çikolata kullanılabilir.Yada sade muhallebi olabilir.Önemli olan evdeki malzemeyi değerlendirmek.
    Beğenip deneyenlere şimdiden afiyet olsun diyorum .
    sevgilerimle...

    ÖZLEMLE ANIYORUZ


    UNUTMADIK
    UNUTMAYACAĞIZ
    UNUTTURMAYACAĞIZ

    Benim nâçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK


    9 Kasım 2010 Salı

    FORMA PASTA





    Bir kaç posttan beri oğlumun doğum günü pastasından bahsediyorum .Pastayı soran arkadaşlar oldu. İşte oğulcuğuma doğum günü için hazırladığım forma pasta :)


    Bu benim ikinci şeker hamurlu pasta deneyimim şeker hamurlarını marsmolowdan kendim hazırladım geçen seferki gibi .Valla ne yalan söyliyim şeker hamurunla pasta yapmak eğlenceli olduğu kadar zor bu işle uğraşan arkadaşları tebrik etmek lazım aldıkları parayı hakediyolar doğrusu:) Pastanın  çok ince detayları var tabi ama ben profesyonelce hazırlamadığım için malzeme yetersizliğinden anca bu kadar yapabildim.Olsun oğlum çok beğendi onun beğenmesi benim için yeterli zaten:) 
    Malesef o gün yine makinamın azizliğine uğradım düzgün bir fotoğraf çekemedim .Çektiklerim içinde en iyisi bu oldu.
    Şeker hamurlu pastalar görüntü olarak göze hitap etsede tad olarak çok ağır oluyor incecik bir dilim bile insanı tıkıyor.Yani benim düşüncem öyle tabi herkesin damak tadı farklı olduğu için aynı düşünceye sahip olmayanlarda olabilir.Ben kremayı tercih ederim şahsen.Pastanın keki her zamanki pasta kekimden arada kakaolu krema ve  damla çikolata var.


    FORMA PASTA için gerekli malzemeler


    kek için

    • 4 yumurta
    • 4 fincan şeker(türk kahvesi fincanı)
    • 4fincan un(türk kahvesi fincanı)
    • 1paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 1 yemek kaşığı sıcak su
    • keki ıslatmak için yarım su bardağısüt
    krema için

    • 1 paket hazır pasta kreması 
    • damla çikolata
    • süt
    süslemek için 



    • şeker hamuru
    • gıda boyası
    Hazırlanışı

    • Yumurta ve şeker güzelce çırpılır.
    • Un elenir sırasıyla kabartma tozu vanilya ve su ilave edilir.
    •  Yağlanmış orta boy bir tepside 180 derecede pişirilir.
    • Ilınınca ortadan ikiye kesilir ve forma şekli verilir.
    • Arasına tarife göre hazırladığımız pasta kreması sürülür ve damla çikolata ilave edilir.
    • Üzerinede ince bir kat krema sürülür.
    • Şeker hamuruyla istediğimiz şekilde kaplanır.
    • Ben beyaz şeker hamuruna sarı ve lacivert gıda boyası katıp istediğim renkleri elde ettim.
    • Şeker hamurunu kendiniz hazırlamak isterseniz detaylı anlatımı burda ben birebir uyguladım sonuç mükemmel tavsiye ederim .İsterseniz hazırlarıda var onlarıda kullanabilirsiniz.

      8 Kasım 2010 Pazartesi

      ISPANAKLI PUF KEK



      Ben kimim?
      Ben aslında şanslı hemde çok şanslı biriyim...
      Tam on üç yaşında bir delikanlının ve küçük bir prensesin annesiyim...
      Ben dünyanın en iyi kalpli birinin hayat arkadaşıyım...
      Herşeyimi paylaştığım bir annem var .Şu anda hayatta  olmasada, evlatları için herşeyin iyisini isteyen, benim yüreğimde kocaman bir yeri olan babam var.
      Başımı sokucak bir evim sıcak bir tas çorbam var ...
      Mutluyum, huzurluyum ,sağlıklıyım çok şükür 
      Daha ne istenirki bu hayattan ?
      Oğlumun doğduğu gün dün gibi aklımda. Hala ilk kucağıma aldığımda gözlerime bakışı ...
      Ne kadar çabuk geçiyor zaman...
      İlk göz ağrım derler ya benimde ilk göz ağrım oğlum, anneliği ilk onda tattım.Onunla çocuk oldum güldüm ağladım.
      Daha dün beraber oyunlar oynuyorduk. 
      şimdi koca bir delikanlı ...
      Bizi şimdiye kadar hiç üzmedi kırmadı .
       Rabbim hepimizin evladını hayırlı evlatlar eylesin inşallah ...

      Blogumdaki değişikliği farketmiştirsiniz heralde bu değişiklik bana oğlumun hediyesi benimde ona hediyem bu minik ıspanaklı puflar tabi birde fenerbahçe formalı doğum günü pastası :) pastanın tarifini daha sonra vereceğim...





      Ispanaklı puf kek  için gerekli malzemeler

      kek için
      • 3 adet yumurta
      • 1 su bardağı toz şeker
      • yarım su bardağı sıvı yağ
      • 1 su bardağı ince çekilmiş ıspanak
      • 2 su bardağı un (miktar kıvamına göre değişiyor)
      • 1 paket kabartma tozu
      • 1 paket vanilya
      kreması için
      • 4 su bardağı süt 
      • 2 yemek kaşığı un
      • 2 yemek kaşığı nişasta 
      • 5 yemek kaşığı toz şeker
      • 1 paket vanilya
      • 1 yemek kaşığı margarin



      Hazırlanışı
      • Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar güzelce çırpılır.
      • Sıvı yağ ve temizlenmiş robotton geçirilmiş ıspanaklar ilave edilip tekrar çırpılır.
      • Sırasıyla un ,kabartma tozu ve vanilya ilave edilir karıştırılır.
      • Yağladığımız yuvarlak tepsiye (borcamın en büyük boyu bu hamur için uygun) hamuru yayıp 180 derecede pişirilir.
      •  margarin hariç  krema için gerekli tüm malzemeleri bir tencereye alınır.Karıştıra karıştıra pişirilir.Kremanın kaynamasına yakın margarini ilave edlir.Biraz ılınınca 10 dk kadar mikserle çırpılır.
      • Hazırladığımız kekten bir su bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar elde ediyoruz.Bu parçaları kremaya buluyoruz.Kekin kenarlarından artan parçaları elimizle ufalayıp üzerlerine serpitiriyoruz.
      • Kremanın kıvamı koyu olursa biraz sütle açabiliriz.Yada bu krema yerine hazır krema veya puding kullanabiliriz.
      afiyet olsun...


      1 Kasım 2010 Pazartesi

      SÜTLÜ SEBZE ÇORBASI

          Günlerdir süren yağmur ve soğuğun ardından güneşli bir güne uyandık bugün :) Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun .NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE birlik ve beraberlik içinde yaşayabileceğimiz nice senelere...


      Bugün eşimin yeni işinde ilk günü  yeni iş bizim için yeni umut  inşAllah ailemiz için  hayırlısı olur .Yarında ilk göz ağrım canım oğlumun doğum günü bugün pasta telaşı olucak bende yine:))) bakalım istediğim pastayı yapabilecekmiyim 


      Geçtiğimiz haftaki soğuk günlerde içimizi ısıtan bir çorba yaptım birazda uydurdum desem doğru olur :) ama hem vitaminli hemde lezzetli bir sebze çorbası oldu .


      Sütlü sebze çorbası için
      Gerekli malzemeler

      • 1 su bardağı ince doğranmış ıspanak
      • 2 adet pırasa 
      • 1 adet havuç
      • 1 su bardağı süt
      • 2 yemek kaşığı un
      • 3 yemek kaşığı sıvı yağ 
      • tuz ve karabiber
      • 5 su bardağı soğuk su
      Yapılışı

      • Tencereye aldığımız sıvı yağda sırasıyla  minik minik doğradığımız havuçları ,pırasaları ve ıspanakları soteliyoruz .
      • Sebzeler hafif sotelendikten sonra üzerine unu koyup un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
      • Üzerine suyu yavaş yavaş döküp bir çırpma teliyle topak olmaması için karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
      • tuzunu ilave ediyoruz.
      • 5 dk kadar kaynattıktan sonra üzerine 1 su bardağı soğuk sütüde ekleyip bir iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.
      • Eğer pütürlü çorba sevmiyorsanız blendırdan geçirebilirsiniz.
      • Arzuya göre karabiber ekleyebiliyorsunuz ben çok yakıştırdım 



      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...