30 Ağustos 2010 Pazartesi

Patates kapama


Aslında patates oturtma yapmak niyetiyle başlamıştım yemeğe ama birden patates kapama yapmaya karar verdim evde kavrulmuş kıyma varsa çok çabuk hazır olucak bir yemek bu ...

malzemeler
  • 300 gr kıyma
  • 2-3 adet sivri biber
  • 3 adet domates
  • 1 tane soğan
  • 3 adet patates
  • salça,tuz ve baharatlar
  • sıvı yağ
soğanı yemeklik doğruyoruz sıvı yağda biraz kavuruyoruz.
sırasıyla kıyma ince ince doğradığımız sivri biber ve domateside ekleyip kavuruyoruz en son baharatlarını ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
Patatesleri yuvarlak dilimler halinde kesiyoruz yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz 15-20 dk 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
Pişirdiğimiz patateslerin yarısını daha küçük bir tepsiye diziyoruz üzerine kavurduğumuz kıymayı yayıp kalan patatesleri kapatıyoruz.
başka bir kapta hazırladığımız salçalı suyu üzerine gezdirip fırına veriyoruz 175 derecede 15 dkda yemeğimiz hazır.
Baharat olarak ben karabiber ve kimyon kullandım siz istediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
Önizleme

27 Ağustos 2010 Cuma

Fincanda tel kadayıf



Bu tarifi pembe tatlar blogunda gördüm ve o günden beri denemek için sabırsızlanıyordum çünkü kadayıfı tutturmak biraz marifet ister ya çok kuru yada hamur gibi olur bazı tarifler ama bu tam kıvamında hem servisi kolay ve şık hemde çok lezzetli fincanda olduğuna aldanmayın sadece şekil vermek için:))


FİNCANDA TEL KADAYIF
  • 500gr tel kadayıf
  • 200 gr margarin
  • içi için ceviz veya fındık
şerbeti için
  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
hazırlanışı...
Bir tencerede şekeri ve suyu kaynamaya bırakıyoruz 10-15 dk kadar kaynaması yeterli limon suyunuda ekleyip ocaktan alıp soğumasını bekliyoruz.
Derince bir kabın içinde daha önceden erittip ılıttığımız margarinimizle kadayıfları güzelce harmanlıyoruz.
Kahve fincanımızın içine bir parça kadayıf alıp bastırıyoruz üzerine biraz ceviz yada fındık kırığı koyup üzerine tekrar bir parça kadayıf koyup iyice bastırıyoruz( fincanın şeklini alması önemli burda )yağladığımız fırın tepsisine fincandaki top kadayıfları ters çevirerek tepsiye çıkartıyoruz.
Bu işlemi kadayıflar bitene kadar tekrar ediyoruz.
Kadayıfların üzerine fındık kadar birer parça yağ koyuyoruzki daha iyi kızarsın .
175 derecede pişiriyoruz fırından çıkan kadayıflarımızı hemen soğuk şerbetle buluşturup üzerine bir tepsi kapatıyoruz.
Şerbetini çekmesi için 1 saat kadar bekletiyoruz.
Soğuyan kadayıflarımızı istediğimiz gibi süsleyip servis edebiliriz...

Önizleme

22 Ağustos 2010 Pazar

yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası...



Yine patlıcan ve yine salata:))
dedim ya bu ramazanı salatayla geçiricem diye bu ara patlıcanın her türlüsüne takmış durumdayım tamda mevsimi gelmişken birazda buzluğa atmak lazım közleyip

YOĞURTLU KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI
  • 500 gr bostan patlıcanı
  • 1 bardak yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz, karabiber sıvı yağ
Közlediğimiz patlıcanları bir çatal yardımıyla eziyoruz tuz sıvıyağ ve karabiberini ekleyip hazırladığımız sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.
Önizleme

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Ev yapımı supangle...



Küçüklüğümden beri çok severim supangleyi helede üzerine dondurma oldumu değmeyin keyfime ama bir türlü pastanede yediğim lezzeti evde yakalayamamıştım denediğim tariflerde geçenlerde nette bu tarifi buldum (tarif defteri.com ) denemeye değer dedim ve sonuç mükemmel tamda pastanede yediklerimin aynısı supangle seviyorsanız mutlaka birde bu tarifle deneyin pişman olmayacaksınız.
Ben bu tariften sonra başka tarif denemem artık :)))

SUPANGLE
  • 1.5 lt süt
  • 3 silme yemek kaşığı un
  • 1.5 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı kakao
  • 100gr margarin
  • 160 gr bitter çikolata
Süt un ve şekeri ve kakaoyu tencereye alıp güzelce karıştırarak pişiriyoruz.
Pişen supanglenin içine margarin ve bitter çikolatayı koyup eriyene kadar karıştırıyoruz.
Soğumaya bıraktığımız supangleyi arada karıştırıyoruz ılınınca altına kakaolu kek parçaları yerleştirdiğimiz kaselere boşaltıyoruz .
Ben hazır kakaolu kek parçaları koydum kaselerin altına sütle ıslattım .
Bitter çikolatayı ülkerin 40 grlık 4 paketini kullandım aslında 3 pakette olabilir çikolata tadı bayağı bir yoğundu.
Yarım su bardağı kakao 50 grlık kakao paketlerine eş değer
Bu tarifle 6 büyük kase çıktı.
Kıvamına gelince bana göre iyi eşime göre yoğundu damak tadına kalmış :)

19 Ağustos 2010 Perşembe

İftar soframız...

Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyurdularki;


“Bu ayda dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar, Kelîme-i şehâdet söylemek ve istiğfâr etmektir. İkisini de, zaten her zaman yapmanız lâzımdır. Bunlar da Allahü teâlâdan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden O’na sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyâmet günü susuz kalmıyacaktır.”







Dün  saat 14.30 dan sonra verilen bir karar olduğu için fazla bişey yapamadım daha doğrusu işin kolayına kaçtım biraz :))

işte dün akşamki menüm

Mercimek çorbası olmazsa olmazları bizimkilerin...


Fırında soslu tavuk...

Salamlı ve kaşarlı milföy böreği...

Yogurtlu közlenmiş patlıcan salatası...


Supangle ...
Bana göre sofranın en güzeli:))
Tarifler daha sonra ....

17 Ağustos 2010 Salı

makarna salatası


Zaman su gibi akıp gidiyor biz farkına bile varamadan ...
bugün 17 ağustos depreminin üzerinden tam 11 yıl geçmiş sanki dün gibi hatırlıyorum Rabbim bir daha böyle büyük afetler yaşatmaz inşallah...
Ramazan-ı şerifin geldik 7 . gününe ben bu ramazanı salatalarla geçiricem galiba çoğumuzun bildiği makarna salatası bugünkü tarifim belki bilmeyenler olabilir diye yinede yayınlıyorum .
Bu ara fotoğraf makinemin ayarı bozuk bir türlü düzeltemedim resimler biraz bulanık çıkıyor .
MAKARNA SALATASI
  • yarım paket makarna
  • 1 küçük kavanoz garnitür
  • yeşil zeytin
  • kornişon turşu
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
Makarnaları tuzlu suda haşlıyoruz.Ben yüksük makarna kullandım siz istediğiniz çeşidi kullanabilirsiniz.Haşladığımız makarnaları süzüp soğutuyoruz.Soğuyunca içine garnitürü ve küçük küçük doğradığımız turşularımızı ve yeşil zeytinimizi ilave ediyoruz bir kasede yoğurt ve mayonezi karıştırıp makarnalarımızın üzerine döküp harmanlıyoruz.İsteğe göre içine başka malzemelerde koyulabilir yoğurda sarımsakda güzel oluyor ama ben koymadım .Hazırladığımız salatayı derin bir kaseye alıp üzerini süslüyoruz servise hazır...
Önizleme

15 Ağustos 2010 Pazar

Sıcak çok sıcak...

Malum hava çok sıcak insan yemek yerine içicek buz gibi bişeyler arıyo mübarek günlerde tabi bide bizim evin küçük hanımı hergün meyve suyu içmek istiyor bende evde kalan meyvelerle nefis bir içicek hazırladım hem evde bozulmaya yüz tutan meyveler değerlendi hemde güzel bir meyve suyu oldu hemde katkısız...
içindekiler:)
siyah üzüm
erik
şeftali
toz şeker
hepsi beraber güzelce kaynatılır .İçindeki meyvelerin posaları süzülür şişelere doldurulup buzdolabında muhafaza edilir.Yani bildiğiniz komposto ...
Önizleme

11 Ağustos 2010 Çarşamba

Domatesli közlenmiş patlıcan salatası


HAYIRLI RAMAZANLAR

Peygamber efendimiz(s.a.v), Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

(Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]

(Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder.) [Taberani]

(Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder.) [Deylemi]

(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayı, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

(Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir.) [Ebu Nuaym]

(Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ.Mansur]

(Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur.) [İ.Ebiddünya]

(İslam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]

(Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir.) [Taberani]

kaynak http://ramazan.minare.net/ramazan-ayi/comment-page-1#comment-8019

Çok şükür Rabbim bu senede Ramazan-ı şerife kavuşturdu bizleri ilk sahurumuzu yaptık iftar için hazırlıklara başladık .Sıcaklardan dolayı hafif yiyecekler var bu Ramazan sofralarımızda işte domatesli közlenmiş patlıcan salatasıda böyle hafif bir lezzet hemde çok ekonomik ...

DOMATESLİ KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet çarliston biber
  • 4 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • tuz,sıvıyağ,sarımsak(arzuya göre)
Közlediğimiz patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyup iri iri doğruyoruz.Domateslerimizin kabuklarını soyup doğruyoruz küçük bir tencerede içine alıp ateşin üzerine koyuyoruz.Domateslerin içine şeker, sıvıyağ, sirke,sarımsak ve tuzumuzu ilave edip sos haline gelip domatesler yumuşayınca altını kapatıyoruz.Derin bir kapta domates sosu ,patlıcan ve biberlerimizi karıştırıyoruz.Servis tabağımıza alıp üzerini çeri domates yada maydonozla süslyoruz.

NOT:Çeri domateslerim organik teyzemin bahçesinden:)


Önizleme



10 Ağustos 2010 Salı

sizden gelen lezzetler

Çok uzun zaman oldu sevgili Mergül göndermişti sizden gelen lezzetler köşesi için ancak fırsat buldum yayınlamak için masada yok yok maşallah ...
  • mercimek köftesi
  • patates salatası
  • çiğ köfte
  • kabak salatası
  • yoğurtlu makarna
  • sarma
  • tiramisu
  • çıtır börek yapılışı burda

ZEYTİNLİ POĞAÇA



Hoşgeldin ey şehri Ramazan ...


Rabbim kısmet ederse bu gece ilk sahurumuzu yapıcağız .
İnşallah layıkıyla tutabiliriz oruçlarımızı yerine getirebiliriz ibadetlerimizi gönüllerimiz oruç oruç yıkanır bu Ramazanda ...

Peygamber Efendimiz(s.a.v) buyurdular ki
"Oruç ,bir perdedir.Biriniz bir gün oruç tutacak olursa; kötü söz söylemesin,bağırıp çağırmasın.
Birisi kendisine kötü laf edecek veya kavga edecek olursa: 'Ben oruçluyum!'desin."

Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum...

Ramazan dolayısıyla evlerimizde ufak tefekte olsa hazırlıklarımız oluyor hepimizin ,bende sahurda yapabileceğimiz bir tarif yayınlamak istiyorum bugün
Zeytinli poğaça: yumuşacık hafif bir lezzet tavsiye ediyorum .

ZEYTİNLİ POĞAÇA

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yumurta
  • aldığı kadar un
  • içi için zeytin ezmesi yada zeytin
Unumuzu çukur bir kap içine alıyoruz elimizle ortasını açtırıp içine süt ,su,sıvı yağ,şeker,tuz 1 yumurtanın beyazını ve kuru mayayıda ekleyip güzelce yoğuruyoruz .Hamurumuz çok sert olmasın .Üzerine bir bez örtüp mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine zeytin ezmesi koyup yuvarlıyoruz .Şekil verdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp tam ortasına bir tanede zeytin batırıyoruz.15 dk kadarda tepsi mayasını bekletiyoruz son olarak 175-200 derecelik fırınımızda üstleri kızarana kadar pişiriyoruz .




6 Ağustos 2010 Cuma


Uzun bir aradan sonra bir yerlerden başlamak gerekli değil mi?
Zor olsada hayat devam ediyor geride kalanlar için
Malesef babacığım akciğer kanserine yenildi hayata tutunamadı bugün tam 21 gün oldu inşallah çektiği acılar günahlarının kefareti olmuştur .
Mekanın Cennet olsun Babacığım...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...