28 Aralık 2010 Salı

SOĞAN KRAKER & LAVAŞ KRAKERLER






Uzun kış gecelerinde çayın yanına atıştırmalık bir şeyler kim istemez ki?
Soğan krakerler bunun için oldukça uygun hatta beş çayında gün sofralarında bile yapabileceğiniz daha çok fazla kişinin keşfetmediği bir tarif .Soğan krakerlerin orjinali burada ama ben kendime göre uyarladım tabi yine :) özellikle yabancı sitelerden denediğim tariflerde mutlaka kendimden bir şeyler katıyorum.Bu seferde orjinalinde sade olan tarife baharat ekledim .Birde yeşil biber yerine kırmızı biber kullandım.İlk denememde yarım ölçüde yaptım ondanda yedi sekiz adet soğan kraker çıkıyor.




SOĞAN KRAKER&ONİON CRACKERS


. 2 su badağı un
 .1/4 su bardağı ılık su
. 4 çay kaşığı susam
.Yarım su bardağı sıvı yağ
.4 çorba kaşığı margarin yada tereyağı
.2 adet büyük boy soğan
.1 çay kaşığı kabartma tozu
.1 adet kırmızı biber(kapya)
.2 tatlı kaşığı şeker
. 1tatlı kaşığı kekik
. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
.tuz
















                              HAZIRLANIŞI


Büyük bir kapta un ,susam, kekik,kırmızı pul biber, ince doğradığımız soğanın yarısı ,tuz,şeker,kabartma tozu ,sıvı yağ,erittiğimiz tereyağ ve ince ince doğradığımız kırmızı biber karıştırılır.

1/4 su bardağı ılık suda eklenip yoğurulur.Çok yumuşak kıvamlı bir hamur oluyor.

Üzerine nemli bir bez örtüp 30 dk dinlendiriyoruz.
Daha sonra kalan soğanıda hamurumuza karıştırıp yoğuruyoruz.

Elimizle yada bir su bardağıyla kesip şekil veriyoruz.

Yağlı kağıt serdiğimiz  tepsimize yerleştirdiğimiz hamurlarımızın üzerlerini bir çatal yardımıyla deliyoruz.


200 dereceye ayarlanmış fırınımızda yaklaşık 15-20 dk da pişiyor.




İster ılık ister soğuk servis edebilirsiniz.                      



                         


KIYIR KIYIR BİR LEZZET :))))










Benden notlar:)


Soğan krakerlerin hamuru biraz cıvık bir hamur oluyor endişelenmeyin eğer un ölçüsü az gelirse elinizle şekil vericek kıvama gelene kadar un ilave edebilirsiniz.Ama dikkat edelim yumuşak bir hamur olucak.


Tuz miktarına dikkat edelim çok fazla tuz kaldırmıyor .Yağ oranınında fazla olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın hiçte yağlı olmuyor yağ  krakerlerin kıyır kıyır olmasını sağlıyor. 
Soğan olarak ben beyaz soğan kullandım .Tarifin orjinalide kırmızı soğanla çok daha lezzetli olacağını söylüyor.









SIRADA LAVAŞ KRAKERLER :))))))))






 Hem kendimizin hemde çocuklarımızın seveceği bu lavaş krakerleri sevgili Sarkaçın blogunda gördüğüm günden beri yapmak için fırsat kolluyordum.Nihayet akşam artmış iki lavaş yufkasından denedim .Sonuçta çıtır çıtır atıştırmalıklar çıktı ortaya .


Yufkaların bir kısmını Sarkaçın yaptığı şekilde bir kısmınıda kendi uydurduğum bir şekilde denedim ikiside nefis oldu diyebilirim.Baharatlı cipsleri sevenler üçgen şekilde kesip baharatlarla sosladığım lavaşları mutlaka denesinler.Yok ben daha çok kraker tarzı birşeyler istiyorum derseniz  diğer seçenekte çörekotlu ,susamlı krakerler sizin için ...


 LAVAŞ KRAKERLER 




  • 2 adet hazır lavaş yufkası
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • susam,çörekotu ve tuz
Hazırlanışı


Yufkalar küçük lokmalar halinde kesilir.Üzerlerine ince bir tabaka mayonez sürülüp çörek otu ve susam serpilir.Arzuya göre tuzda sepebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hazırladığımız krakerleri yerleştiriyoruz. 200 derecede 10 dk da pişiyor. Ama yakmamak için gözünüz üstünde olsun:)




            











                                               BAHARATLI LAVAŞ KRAKERLER


  • 2 adet hazır lavaş yufkası
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Kekik,kırmızı pul biber ,tuz
Hazırlanışı
Lavaş yufkaları lokmalık üçgenler şeklinde kesilir.Bir kasede mayonez ,kekik,kırmızı biber ve tuz karıştırılır.
Hazırladığımız sosu lavaşların üzerine sürüp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.200 derecede 10 dkda servise hazır.Yoğurt sosuyla servis edebilirsiniz.


Yapıp deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.




SEVGİLERİMLE...

31 yorum:

  1. oy oyy harika, çok lezzetli oldukları belli. ellerine sağlık tatlıımm.

    YanıtlaSil
  2. çok güzeller çok ,soğanlıdan alıp birtane gidiyorum canım:)))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. canım Yeşimciğim;
    soğan krakerlerine bayıldımm:))
    en kısa zamanda deneyeceğim ben bunu yaaa:))
    ellerine sağlık tatlım benimm:D

    YanıtlaSil
  4. canımm çok orjinal olmuş bunlar.nefiss.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. hiç denemediğim tatlar ama harika görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Soğan krakerler de lavaş karakerler de süper görünüyor. Bizimkilere yapmak lazım. Cipse benziyor, cips yedirmediğimiz için güzel bir çakma cips olur bence. Ellerine sağlık. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. harika görünüyorlar..ellerine emegine saglik canim..afiyet sifa olsun InsAllah..sicacik sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Lavaş krakerlerde lezzetli görünüyor
    ama Soğanlı olana bayıldım,soğan halkasına bayılırım eminim bu tadıda seveceğime

    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  10. Canım ellerine sağlık hepsi birbirinden leziz olsada yesem öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. ikiside denemeye değer tarifler ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Çok değişik bir tarifi paylaşmışsın. Hemen denemem lazım. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. ikiside çok değişikmiş, özellikle soğanlının tadını merak ettim, çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  14. çok güzeller ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. harika görünüyorlar
    kesinlikle denerim ben bu tarifleri
    sen ve senin gibi yemek/yiyecek blogları sayesinde benim de ev/iş/arkadaş çevremde yiyecekler konusundaki maharetlerim konuşulur oldu :))
    çoğu bilmiyor ki kopya çekiyorum :))
    yok yok söylüyorum denediğim her yeni tarifi nerden aldığımı...e tabi içine sevgimi de katınca sizlerin yaptığına yakın lezzette birşeyler de çıkıyor ortaya :))

    teşekkür ediyor, ellerine sağlık diyorum
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. SEVGİLİ YEŞİM SOĞAN KRAKER GREÇEKTEN GÜZEL BİR LEZZETE BENZİYOR.ELLERİNE SAĞLIK
    LAVAŞ KRAKERLERDE CİPS GİBİ GÖRÜNÜYOR ..DENEMEKTE FAYDA VAR :))
    SEVGİLER:)

    YanıtlaSil
  17. Soğan krakerler ilgimi çekti.. denenecekler listesine aldım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. soğan krakerler tam benlik hem kıyır kıyır hemde soğanlı mutlaka denemeliyim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. TAM PARTILIKMIS ASLINDA BUNLAR. CIPS YERINE, HEM DAHA SAGLIKLI HEM EV YAPIMI. ELLERINE SAGLIK.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Yeşim Hanım,
    lavaş krakerler sizin fikriniz mi? oldukça pratik, lezzetli bir düşünce. bunu deneyeceğim. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Lavaş krakerler iyi fikir, cipsi çok severim ama kolestrerol derdine yiyemiyorum... Denemeliyim... Ellerine sağlık canım sımsıcak sevgilerle mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  22. Hepsi nefis olmuş sevgili Yeşim. En çok da soğan krakerleri beğendim, ellerine sağlık olsun.

    Sevdiklerinle birarada geçireceğin sağlıklı ve mutlu bir yeni yıl dilerim...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Soğan kraker çok değişik geldi ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  24. hepsi birbirinden değişik ve güzel olmuşlar....ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Yeşim

    2011 yılının tüm güzellikleri seninle olsun
    Mutlu ,sağlıklı ve huzurlu bir yıl diliyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. ssüper görünüyor canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  27. Ooo!!! Ne güzel atıştırmalıklar bunlar. Soğan krakerleri başlı başına lezzet abidesi. Lavaş krakerlerinin Yeşimce yorumu ise muhteşem. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  28. Canım,
    Nerede yaşam varsa, orada umut da vardır. Yeni yılda tüm umutlar ve başarılar sizinle olsun.
    2011 yılında tüm düşlerinizin gerçekleşmesi dileğiyle, mutlu yıllar dilerim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  29. merhabalar lavaş krakerler direk ilgi alanıma girdi,ben haydariyi çok yaparım ve ekmek dilimleri üzerinde servisinifde çok yaparım,şimdi ben bu krakerleri güğndüzden hazırlayıp bir kaba koysam yumuşamaz sanırım değilmi,servis zamanı haydariyi dipsos gibi kullanıp üzerine krakerleri batırırım yada üzerlerine birer kaşık haydari koyarım ama önceden hazırlamalıyım krakerleri?
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. Gülşah ,
    Sıcak sıcak koymazsan hiç birşey olmaz ertesi güne dahi kıtırlığı gitmiyor.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  31. sitenizi yeni keşfettim güzel seviyeli bir site. soğan krakerinizi denedim çok güzel oldu kabak mücver tadına benzettim şu an yemeye devam ediyorum.kolay gelsin kaleminize kuvvet

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...