14 Aralık 2010 Salı

ELMALI RULO


Soğuk  çok soğuk ama karsız bir günden, hepinize sevgilerimi gönderiyorum:))))
Yurdumun her yanı beyaz örtüye büründü ancak İstanbulda hala kar yok :(
Oysaki küçük meleğimin gözü hep pencerede kar ne zaman yağacak diye.Heyecanla bekliyor kardan adam yapacakmış ,kar topu oynayacakmış,Botlarını giyecekmiş eldivenlerini takıcakmış vs ... 
Çocuk işte karı sadece oyundan ibaret sayıyor:)


Bu soğukta eve tıkılıp kalmışken yeni yeni tarifler  denemeye fırsatım oluyor.Bunlarda genelde blog arkadaşlarımda görüp beğendiğim tarifler işte o tariflerden biri Bizim pastaneden Elmalı rulo Sevgili Zinnurun birbirinden güzel tariflerini görmek için tıklayın.


Elmalı hamur işlerine benim gibi bayılıyorsanız size deneyebileceğiniz güzel bir tarif  Elmalı rulo.  Mayalı bir hamurdan hazırlandığı için yapım aşaması biraz uzun sürüyor ama inanın buna değiyor.Hele pişerken o mis gibi elmalı tarçın kokusu yokmu sadece bu koku bile lezzetini anlatmaya yetiyor.




 ELMALI RULO




Hamuru için

  • 1 paket kuru maya
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik süt
  • yarım tatlı kaşığı tuz
  •  1 paketvanilya 
  • 50 gr tereyağı yada margarin
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 su bardağı un
iç malzemesi

  • 4- 5 adet elma
  • 1 fincan su(türk kahvesi fincanı)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için
  • 1 yumurta akı
  • iri çekilmiş fındık yada ceviz
  • 2 yemek kaşığı şeker




HAZIRLANIŞI

  • Bir kapta ılık suyla mayayı karıştırıp 1 yemek kaşığı şekeride ekleyip 5 dk kadar mayanın kabarması için bekleyin.
  • Maya köpürünce üzerine süt ,tereyağ ,tuz ,kalan 1 yemek kaşığı şekeri ve vanilyayı ve 2 bardak unu ekleyip yoğurmaya başlayın hamur elastik bir kıvam alınca 3 yumurtayı teker teker ekleyip yoğurun .
  • 1 .5 bardak un daha ekleyip ele yapışmayacak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
  • Hamuru üzerini örterek 2 saat kadar mayalanmaya bırakın .Bu arada hacmi iki katına ulaşıcak.
  • Bu arada elmalı içi hazırlayın .Elmaları rendeleyin bir tavada bir fincan su şeker ve tarçın ekleyerek pişirin .
  • Hamur kabardıktan sonra hamuru söndürün  ve  üzerini örterek 10 dk daha bekletin.
  • Hamuru kare şeklinde açıp kenarlarından boşluk bırakarak hazırladığımız elmalı içten her tarafına yayın.
  • Rulo şeklinde sarın.Yağlanmış fırıntepsisine ek yeri alta gelicek şekilde koyup iki ucunu birleştirip halka şekli verin.
  • Üzerine 5 cm arayla bıçakla küçük çentikler atın 30 dk daha dinlendirin.
  • Halkanın üzerine çırpılmış yumurta beyazı sürün üzerine çekilmiş fındık ve şekeri serpin.
  • 175 derecelik fırında yaklaşık 30 dk da elmalı rulonuz servise hazır.
  • Dilimleyerek ılık yada oda sıcaklığında servis edin.
Not:Unun ölçüsü değişebilir.

Afiyet olsun...


Mutlu ,huzurlu, sıcacık günler...

17 yorum:

  1. selamlar arkadaşım,
    güzel bir gün seninle olsun.
    yüreğin sevgi dolsun.
    meleğini öpüyorum kocaman.siz de yaşayın inşallah yeni yıl öncesi kar heyecanını.
    senin elmalı rulolar da pek leziz olmuş.
    bu aralar herkeste elmalı bişeyler görüyorum.ne güzel.
    ellerine sağık arkadaşım.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. elmalı tatlara bayılırım.ayıntılı anlatmanız çok güzel olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Hadi ilk gören ben olayım bu güzel mayalı çöreği..Böyle mayalısını görmemiştim hiç, hep kabartma tozuyla yapılır biliyorsun. Ama böyle elmalı ekmek gibi olmuş valla (bakar mısın Somuncu Teyzeye, olaya nereden bakıyor:)) Ellerine sağlık canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Hımm nefis görünüyor ellerine sağlık canım.Elmalı herşeye bayılırım ,

    Ben bile çocuklar gibi durmadan pencereye bakıyorum , kar yağıyor mu? ne zaman yağacak acaba dıye? seviyorum bu havaları ama kar yağsa ne mutlu olucamm:))

    YanıtlaSil
  5. nefis olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Iste bu tam benlik! Cok severim elmali tadlari, ama mayali hamurun yeri de bir bambaska. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  7. Sevgileri en kocamanı size gelsin...Evet bu aralar elmalı pastalardan gidiyoruz ilk defa mayalı bir tarif hem de görsel olarak çok da güzel olmuş muhakkak denemeliyim...Bir dilim alıversem çayımın yanına?? Mutlu günler..

    YanıtlaSil
  8. İzmir'e de kar yağdı diyorlar. Nereye acaba? Yoksa ben İzmir'de oturmuyor muyum?
    İstanbul karsız olmaz. Prenses biraz daha sabretsin.
    Elmalı rulo da iştah kabartıyor. Eline sağlık. Ben de şu uzadıkça uzayan yapılacaklar listeme ekliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Eline sağlık arkadaşım. mintinin dediği gibi her yerde elmalı tarifler . her biri birbirinden farklı birbirinden özel ve güzel . Artık daha fazla dayanamıyacağım. kendimi mutfağa atıp elmalı bir şeyler yapmalıyım. :) elmalı rulon da maşallah ne güzel kabarmış.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık canım, nefis görünüyor,. Pek de güzel anlatmışsın, tebrikler...

    YanıtlaSil
  11. Yeşimcim, küçük meleği buraya gönder
    giyelim eldivenlerimizi Yavru Kartal'la beraber ona kardanadam yapalım :)
    sonrasında da senin yaptığın elmalı rulodan yapıp hep beraber yiyelim
    sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. elmalı her tarif favorimdir.. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Tarifi çok begendim,çok leziz gözüküyor,ellerine saglik,sevgilerle.

    YanıtlaSil
  15. ah ben o prensese kıyamam yeşimciğim...
    elmalı rulolar nefis görünüyor.. tam mevsimi elmanın ve mis kokusu ile tüm tarifler harikaaa:)

    YanıtlaSil
  16. elmalı rulolar harika lmuş ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...