8 Ekim 2010 Cuma

Tarhana çorbası






İstanbul'da hava iyice soğudu erkenden kışlıkları çıkarmaya başladık bile bu soğuk havada tarhana çorbası iyi gider diye düşündüm.  Bugün sizlerle kendi  ellerimle yaptığım tarhana çorbasını paylaşıcağım aslında un tarhanasının yapılışınıda size göstermek isterdim ama nasılsa fotoğraflamayı  unutmuşum :) 



Un tarhanası

  • 500 gr süzme yoğurt
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • tuz
  • nane,maydanoz
  • 1 kg un
hazırlanışı 

  • soğan,biber ve domatesler küçük küçük doğranır.
  • geniş bir kaba alınır harlı ateşte hiç suyu kalmayana dek kavrulur.
  • ocaktan indirince içine biber salçası koyulup karıştırılır.
  • iyice soğuyunca genişçe bir leğene alınıp içine yoğurt ,maydanoz ve nane eklenir.
  • unu ilave edilip yoğurulur.
  • hamuru çok sert olmalı 
  • üzerine temiz bir bez örtüp bir hafta oda sıcaklığında dinlenmeye bırakırız
  • bir hafta boyunca hergün mutlaka hamuru yoğurmalıyız.
  • bir hafta sonunda hamurdan iri parçalar kopartarak temiz bir örtüye sereriz.
  • gün içinde hamuru gittikçe daha ufak parçalara ayırarak kurumaya bırakırız.
  • iyice kurutmadan ufalayıp elekten geçiririz.
  • bir kaç gün oda sıcaklığında kurumasını bekleyip iyice kuruyunca bez torba yada cam kavanozlara koyup saklarız.








malzemeler

  • 4 yemek kaşığı un tarhanası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 
  • 6 su bardağı su
  • tuz
hazırlanışı
  • Tarhana en az 20 dk önceden bir tencerede az suyla ıslatılır.
  • Sonra üzerine 6 su bardağı su ve tuz  eklenerek kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Ayrı bir tavada tereyağ eritilir salça eklenip kavrulur.
  • Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir.
  • 5 dk kadarda bu şekilde pişirildikten sonra servise hazır olur.
afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Hayırlı cumalar.
    Bu sıcacık çorba ne de güzel gider şimdi ellerine sağlık.Birde benim ufaklık içse şu vitaminli çorbadan.
    Mergül.

    YanıtlaSil
  2. Tarhana mükemmel bir çorba. Her yörede farklı hazırlanıyor, hepsi de çok lezzetli oluyor. Pek çok arkadaşımda farklı yörelerin tarhanalarını tattım ve sevdim.

    Bizim yörede de sizinkilere ek olarak nohut konur. Nane-maydanoz yerine de tarhana otu dediğimiz bir kuru ot koyarız. Annem tarhana otunun dereotunun tohuma kaçmış kurumuş hali olduğunu söylerdi.

    Fotoğrafınız da öyle canlı ki, tarhananın lezzetini hissettiriyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...